България предпоследна в ЕС в класацията за "най-добрата страна за живот"

България предпоследна в ЕС в класацията за "най-добрата страна за живот"

"Най-добрата страна за живот" в света е Финландия, най-лошата - Буркина Фасо. Това показва класация на американското списание "Нюзуик", направена сред 100 страни в света. България заема 38-о място, а сравнена с останалите страни от ЕС тя е на предпоследно място, непосредствено следвана от Румъния. В световната класация точно преди България е Малайзия, а след Румъния е Кувейт.

Сравнението на страните е направено по пет показателя - здравеопазване, динамика на икономиката, образование, политическа обстановка и качество на живота.

Трите най-добри за живот страни в света са Финландия, Швейцария и Швеция. В десятката влизат още Австралия, Люксембург, Норвегия, Канада, Холандия, Япония и Дания. Чак на 11-о място са САЩ.

На опашката освен Буркина Фасо са Нигерия и Камерун.

Според пояснителните бележки на авторите на класацията Финландия, оглавяваща класацията, въпреки дългите зими, е лидер по доходи на населението, но и по качеството на образованието. Последното се обяснява с особената атмосфера и равнище на преподаването - учениците могат да ходят без обувки, но пък всички учители са най-малкото с магистърска степен, а индивидуалните занятия са нещо обичайно.

Най-добрата система на здравеопазване, според класацията на "Нюзуик", има Япония, което оказва положително влияние на средната продължителност на живот в страната - една от най-високите в света - 82 години. Япония заема и първо място в класацията по показателя образование и четвърто - по качество на живот.

По показателя образование България е на 42-ро място, на същото място е по здравеопазване, по икономическо развитие минава във втората половина на класацията и слиза на 54-то място, а по политическа среда е на 38-мо място.

Споделяне

Още от Свят