България предпоследна в ЕС в широколентовия интернет

Степента на проникване на широколентовия достъп до интернет в България е 11,2 на сто, а средно за Европейския съюз - 22, 9 на сто. Стрната изпреварва с малко само Словакия и е далеч от постижението на Дания - 37,3 на сто.

Това съобщи експертът от ДАИТС Красимир Симонски по време на заседание на Съвета по европейски въпроси, посветено на проблема. На заседанието бе представена Национална програма за развитието на широколентовия достъп до интернет.

Трябва да започнем да разбираме широколентовия достъп до интернет като част от инфраструктурата, заяви Симонски. Той отбеляза, че за разлика от другите страни при нас преобладаващо са не DSL връзките, а кабелните и локалните мрежи, които са близо 70 процента. Технологии от рода  "оптика до дома" не са развити.

В България няма оперативна програма за информационни технологии и съобщения, няма приоритет посветен на информационните технологии, каза Симонски. Според него ниската покупателна способност не позволява сериозни инвестиции, а оптичната свързаност все още е далечна технология.

Министърът по европейските въпроси Гергана Паси заяви, че това е особено важен въпрос от гледна точка на последните решения на ЕК за това част от средствата, предвидени в Европейския план за икономическо възстановяване, да бъдат отделени за развитието на широколентов интернет в селските и труднодостъпните райони на общността.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?