България представена като “кенеф”в шеговита евроизложба

България представена като “кенеф”в шеговита евроизложба

Българският експонат в изложба, организирана от чешкото председателство в сградата на Съвета на Европейския съюз Брюксел, възмути представителството на страната ни в европейската столица, предаде БТА.

Изложбата под името “Ентропия” по идея на чешкото председателство на ЕС е замислена като шеговит начин на представяне на всяка страна членка от неин автор под художествена форма от типа “модерна инсталация”. България е представена с конструкция, която трябва да изобразява “турска тоалетна”, според превода на френски и английски на табелката под творбата. На български за турска тоалетна си има една непреводима на който и да е западен език дума – кенеф – която всеки у нас знае какво означава в пряк и преносен смисъл.

Шокиращият начин да се представи България е обяснен от авторката на инсталацията Елена Джелепова в книжката, подготвена за откриването на изложбата и цитирана от кореспондента на БТА: "За мен този проект е начин да си оправя сметките с фалшивия патриотизъм, да потърся облекчение от развалата в българския материален и духовен живот. Той ще нервира много хора и това е, което целя - да предизвикам скандал, особено вътре в България. Това е пънк жест, нарочно примитивен и вулгарен..."

Стряскащата “провокация” на българската авторка, според БТА, контрастира с други инсталации, например, на Италия, която безобидно била представена като голям футболен терен, а Словения – като една голяма планина.

Постоянното представителство на България към европейските институции вече протестирало официално срещу изложения макет в сградата на Съвета на Европейския съюз, продължава БТА. Това е станало на работна група по информацията към съвета.

В протеста се отбелязва, че проектът е нелеп и обида за българското национално достойнство, че е недопустимо страна членка на ЕС да бъде представяна по такъв начин и че трябва да бъде махнат. “България ще предприеме необходимите дипломатически стъпки за това”, се посочва в протеста.

Акредитирани в Брюксел чужди журналисти, които видели вече подготвената за откриване изложба, попитали кореспондента на БТА какво всъщност изразява макетът на България, завършва информацията.

От Министерството на културата заявиха, че проявата не обсъждана по никакъв начин с тях, че не са запознати с източника на покана и процедурата за избор на авторката Елена Джелебова в подготовката на тази проява.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?