България преговаря с ЕК за намаляване на нетарифните ограничения при износ на плодове и зеленчуци

Българските власти преговарят с Европейската комисия за намаляване на нетарифните ограничения при износ на плодове и зеленчуци за ЕС, съобщи пред журналисти днес Валентин Върбанов, началник отдел "Търговска политика" в Министерството на земеделието и горите.

Върбанов не даде подробности за преговорите и уточни, че те се водят от Министерството на икономиката и от мисията ни в Брюксел. Заради тези нетарифни ограничения нашите износители плащат такси ако продават в страните на Евросъюза стоки под определени цени, уточни той.

Върбанов подчерта, че в селското стопанство трябва да се създават организации на производителите, през които да минава помощта от Европа, когато България се присъдени към ЕС. По думите му земеделските производители в ЕС получават по 1000 евро годишно само защото работят в селското стопанство.

Върбанов се надява тази политика на Евросъюза да се запази и след 2007 година. Експертът от земеделското министерство добави, че се работи по създаването на лаборатория за сертифициране на лечебните растения. Най-близката лаборатория за тази дейност в момента е в Германия.

По БТА

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?