България пресъздала на 95% лицето на атентатора от Бургас

Израелският президент уверява, че приятелските ни отношения ще бъдат запазени

Добрев бе приет от Шимон Перес

Съдебномедицинските експерти почти са готови с пресъздаване на образа на атентатора, който уби шестима души при бомбено нападение на 18 юли в Бургас. Това заяви във вторник министърът на икономиката, енелгетиката и туризма Делян Добрев, който е на двудневно посещение в Израел, цитиран от израелското президентство и от Франс прес. Добрев бе приет и от президента на страната Шимон Перес, който увери, че "България и Израел са страни с обща история и приятелски взаимоотношения, които независимо от случилото се, ще запазим".

"Разследването на нападението напредва и ние успяхме да пресъздадем 95 процента от лицето на убиеца", съобщи канцеларията на Перес, цитирайки изказване на Делян Добрев на среща с него в Ерусалим.

 

"До няколко дни ще получите снимки на терориста, на тези, които са го изпратили, и на съучастниците му", заявил Добрев. По думите му разследването установило, че атентаторът е бил в България около 20 дни преди да извърши нападението.

 

Перес от своя страна благодарил за навременните мерки за сигурност, които страната ни е предприела след атентата на летище Бургас и посъветва израелските граждани да продължат да посещават България, съобщиха от пресцентъра на българското икономически министерство.

 

По-рано и посланикът на Израел в България Шаул Камиса–Раз посочи, че отношенията между България и Израел са изключително топли и не са застрашени. Той коментира статия на в. "Ню Йорк таймс", според която атентатът в Бургас излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни.

 

"Това е абсолютна глупост, това, което е написано от Ню Йорк Таймс. Това е написано от хора, които не мислят доброто на България, които нямат никаква реална представа за положението", каза израелският посланик.

 

Той каза още, че в началото на септември ще има междуправителствена среща между България и Израел.

 

"Място за такива съмнение по отношение на отношенията между България и Израел просто няма", каза Шаул Камиса-Раз.

 

При атентата срещу автобус с израелски туристи на летището в Бургас бяха убити петима израелски туристи и българският им шофьор, както и атентаторът.

 

Малко след атентата от 18 юли българското вътрешно министерство излъчи видеозапис от наблюдателна камера на летището в Бургас, показващ бял човек, който би могъл да е атентаторът. Той бил с дълга коса, може би перука, отбелязва Франс прес.

 

Според съдебния лекар, който е прегледал останките на атентатора, "той е бил на възраст между 25 и 30 години, може би малко по-възрастен", със светла кожа и "би могъл да е от арабски произход".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?