България преживява една от най-деликатните фази в историята си

България преживява една от най-деликатните фази в своята история. С това започна коментар, посветен на страната ни, поместен в италианския електронен всекидневник „Афари италиани”.

Процесът на присъединяване и последвалото влизане в ЕС на 1 януари 2007 г. преобрази страната и очерта бъдещи предизвикателства. За първи път се гласува на европейски, а след това и на местни избори с пряк вот за кметове. Експериментът предизвика доста объркване - активността пред урните беше ниска, което е ясен сигнал за известно недоверие на гражданите спрямо партиите и техните лидери, продължава изданието.

Всекидневникът изтъква, че българската икономика се радва на отлично здраве и цитира данни в подкрепа на тази констатация. Рискове крие единствено инфлацията, която беше прогнозирана на равнище 8,3 на сто през юли с тенденция да нарасне до 10 процента до края на годината. Инфлацията не само увеличава дистанцията до пълното покриване на един от трите критерия за влизане в зоната на еврото, но и хвърля сянка върху обществено-икономическото бъдеще на страната, се отбелязва в коментара.

Повишението на цените, което се дължи на поскъпването на суровини като петрол и газ, на увеличената себестойност на труда в частния сектор поради емиграцията на квалифицирана работна ръка и на присъединяването към ЕС,  е в състояние бързо да се отрази върху динамиката на заплатите. Това ще подхрани допълнително инфлацията и ще намали конкурентоспособността на трудовите разходи в България. За страна, която е на първо място в Централна и Източна Европа по процент на външните инвестиции спрямо брутния вътрешен продукт, това ще бъде тежък удар, подчертава всекидневникът.

Първите признаци на недоволство се забелязват в увеличаването на стачките, посочва "Афари италиани" и предупреждава, че решението на правителството да удовлетвори исканията на стачкувалите учители може да предизвика верижна реакция сред държавните служители.

Това не е единственото предизвикателство. Обещанието да се увеличат минималните пенсии и едновременно да се въведе плосък данък от 10 на сто трябва да се съчетае с гарантиране на обществения баланс, с намаляване на социалното недоволство и с нов стимул за икономиката чрез повишаване на потреблението и инвестициите, продължава анализът.

В дъното на всичко е борбата с корупцията и с организираната престъпност.

ЕС оцени положително постигнатия до момента напредък, но предупреди, че 2008 година ще бъде решаваща за проверка на действителните резултати от политиката на правителството. Важно изпитание ще бъде управлението на 7-те милиарда евро от структурните фондове, която представлява най-високата на човек от населението сума, която някога Брюксел е отпускал на новоприети членове.

Използването на такава внушителна сума може от една страна да постави началото на благоприятен цикъл на подобряване на инфастурктурната мрежа с последващо намаляване на производствените разходи, увеличаване на инвестициите и на трудовата заетост, а от друга - да разпилее ценните ресурси на хиляди поточета, контролирани от далавераджии и престъпни организации, пропилявайки един исторически шанс, изтъква всекидневникът.

Вероятното присъединяване към Шенген през 2009-2010 и към единната валута през 2010-2011 година представляват новите хоризонти за България към пълната политическа, икономическа и социална интеграция в Европа. Избраният от политиците път е стигнал до кръстопът, на който трябва да се избира между ефективната модернизация на страната и продължителното засядане насред брода. Гражданите вече показаха, че нямат желание да дават "вересии" на политиците, заключава "Афари италиани".

По БТА

Споделяне

Още от Европа