България приема един, най-много двама затворници от Гуантанамо

България приема един, най-много двама затворници от Гуантанамо

Един, но не повече от двама задържани в затвора Гуантанамо ще приеме страната ни. Окончателното решение ще бъде взето от междуведомствена работна група, която ще определи статута им и формата под, която ще пребивават в България. Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в сряда, след като бе изслушан на съвместно заседание на вътрешната и външната комисия в парламента.

Според неофициална информация в запитването на САЩ към България става дума за приемане на трима човека.

От думите на Цветанов стана ясно, че единият или не повече от двамата няма да бъдат настанени в затвор в България. Въпросните лица в момента са със статут на задържани, но не са им повдигнати обвинения.

Пред работната група няма да има срок, в който да вземе окончателното решение, да бъдат ли приети или не. Стана ясно обаче, че шансовете страната ни да откаже предложението на САЩ са минимални.

Цветанов каза, че ще се направи така, че рискът от приемането на затворници от Гуантанамо да бъде най-минимален.

Ние ще поставим условия сами да изберем от каква националност затворници да приютим, каза още министърът. Ясно е обаче, че те няма да са китайци, тъй като Пекин е поставил условие пред европейските страни да не приемат техни граждани.

По думите на Цветанов плюсовете от това решение са стратегическото партньорство със САЩ. Той припомни, че САЩ са подкрепяли България за решаването на въпроса с медиците в Либия. Евентуален отказ обаче не би развалил партньорството.

Отговорността и решението за приемането на лица от Гуантанамо ще е на правителството, а парламентът може да приеме само декларация по въпроса, стана ясно още от думите на Цветанов. Той каза, че няма информация дали към България е имало и други подобни искания.

Посочи, че Германия е приела около 800 иракчани. Ирландия, Франция, Белгия, Испания и Унгария също са приели затворници. Италия е подписала споразумение за трима тунизиици. Представители на Швейцария са посетили Гуантанамо, за да проучат нещата, но тяхната позиция все още не е ясна, а Холандия обмисля подобна възможност. Отказ имало само от Норвегия, обясни вътрешният министър.

В началото на тази година американският президент Барак Обама издаде заповед за затварянето на Гуантанамо до една година. Неговото решение е 60 арестанти да бъдат изпратени в други държави, тъй като в родните им страни са изложени на риск от мъчения и убийство.

Еврокомисарят за правата на човека Томас Хамерберг призова европейските правителства да приемат петдесетина бивши затворници от Гуантанамо.

САЩ ще предадат на европейски страни онези затворници, които са обявени за "невинни" от американските власти. Вашингтон се ангажира да предостави информация за заподозрените в терористична дейност затворници на всяка приемна страна, както и в отделни случаи да поеме разходите по престоя им.

Американската база в Гуантанамо, Куба, е използвана от военноморската флота на САЩ, а през 2001 г. в нея е изграден и силно охраняван военен затвор. В него са задържани заподозрени в тероризъм и военни престъпления. Отношението към затворниците предизвика скандал, след като стана известно, че някои от тях са били измъчвани по различни начини - физическо насилие, забрана за заспиване, излагане на силен шум, задържане под вода.

Споделяне

Още по темата

Още от България