България привлича 30% от инвестициите в Югоизточна Европа

30% от инвестициите в Югоизточна Европа отиват в България, сочи анализ на Агенцията за инвестиции, разпространен в сряда.

В края на годината се очаква преките чужди инвестиции в страната да достигнат 2 млрд. евро. С този резултат 2004 година се очертава да бъде годината с най-много привлечени преки вложения. Миналата година те бяха 1,08 млрд. евро или 1,419 млрд. долара.

Привлечените инвестиции за последните три години са за 4,463 млрд. долара. Това е с близо 1,5 млрд. долара повече от всички чужди вложения, направени у нас от 1997 до 2001 г. За сравнение вложените средства в българската икономика до 2001 г. са 2,971 млрд. долара.

За деветмесечието на 2004 г. лидер сред инвеститорите е Австрия с 492,5 млн. евро, следвана от Холандия със 166,8 млн. евро и Гърция - със 103,5 млн. евро.

От началото на годината стартираха три големи инвестиционни проекта. През април бе сложено началото на изграждането на "Цанков камък" в община Девин - съвместен проект на България и Австрия на стойност 200 млн. евро.

Месец по-късно тръгна изпълнението на проекта на холандската фирма Royal Frans Maas Group в София. Компанията инвестира 15 млн. евро в промишлената зона на Гара Искър за изграждането на логистичен терминал. Това е най-голямата инвестиция "на зелено" на холандския концерн в Източна Европа.

През юли официално бе направена първата копка на заводите за стъкло край Търговище. Турската фирма "Шишеджам" ще построи у нас първата поточна линия за плоско стъкло на Балканския полуостров. Инвестиционният проект е за 160 млн. долара. От тях 100 млн. долара ще бъдат вложени в мощности за производство на фино стъкло, а 60 млн. долара - за стъклени изделия.

На 23 март бе открит новият завод за преработка на ориенталски тютюн "Сокотаб" край пловдивското село Радиново. В него ще работят постоянно 170 души, а сезонно ще се наемат 1000 работника за преработката на тютюн.

Вечерта в сряда се очаква министър-председателят Симеон Сакскобургготски и министърът на икономиката Лидия Шулева да връчат наградата "Нова инвестиция" в конкурса "Инвестиция 2004".

Отделно министър Шулева и управителят на БНБ Иван Искров ще раздадат и наградите "Инвестиция в малки и средни предприятия", и Инвестиция в туризма".

Десет фирми са номинирани в трите категории на конкурса "Инвестиция 2004".

В категория "Нова инвестиция" това са "Сокотаб", "Линднер", "Миролио" и "Петреко".

В категория "Инвестиция в малки и средни предприятия", ще се състезават "Арексим", "Елиа" и "Алуком".

В третата категория - "Инвестиция в туризма", са номинирани "SPA Девин", "Юлен" и "Албена".

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: