България призова Иран незабавно да спре обогатяването на уран

България подкрепя Резолюция 1929 на Съвета за сигурност на ООН за нови санкции срещу Иран, обяви говорителят на Министерството на външните работи (МВнР) Весела Чернева.

"Надяваме се, че тя ще упражни допълнително въздействие върху иранското правителство за завръщане към установения формат на преговори и за постигане на бързо и взаимноудовлетворяващо решение по иранската ядрена програма", се посочва в изявление на Чернева, разпространено до медиите.

Според МВнР до този момент правителството на Иран не е направило необходимото, за да удовлетвори изискванията на Съвета за сигурност на ООН и на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и да разсее съмненията относно характера на ядрената си програма.

"Призоваваме правителството на Иран незабавно да спре обогатяването на уран, да възстанови сътрудничеството си с МААЕ и да се завърне на масата на преговорите", се посочва още в изявлението.

От МВнР изразяват своята убеденост, че активните дипломатически усилия на международната общност, като предприетите наскоро от Турция и Бразилия, са потвърждение на волята да се намери решение на този важен за сигурността проблем чрез диалог, конструктивност и взаимодействие.

Новата резолюция на Съвета за сигурност на ООН, приета в сряда, забранява на Техеран да инвестира в чужбина в определени сектори с възможно двойно предназначение, като урановите мини, например. Дава се разрешение и за инспектирането на ирански кораби в международни води. Освен това Техеран няма да има право да купува осем вида тежки оръжия, включително танкове, вертолети и ракети.

Резолюцията е придружена от три анекса със списъци на 40 ирански компании и банки, на чиито шефове е наложена забрана да пътуват в чужбина, и чиито финансови авоари са замразени. В списъка на засегнатите от санкциите като физическо лице е включен и директорът на Центъра за ядрени технологии в Исфахан към Иранската организация за атомна енергия Джавад Рахики.

Споделяне

Още от България