България призова македонския елит към зрялост

"Голямото мнозинство от македонците са "за“ членство в ЕС и НАТО. Губенето на време не е от полза нито за страната, нито за региона"

България призова македонския елит към зрялост

Българското външно министерство призова целия политически елит на Македония да покаже зрялост и да намери път към решението на трудните проблеми след проведения в неделя референдум за промяната на името на страната. 

Допитването бе с консултативен характер, а въпросът беше “Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?“. Според договора от Преспа новото име на югозападната ни съседка ще бъде Северна Македония.

По последни данни 91 процента от гласувалите на референдума са одобрили споразумението за промяна на името, а избирателната активност е била 36 процента при необходими 50 процента, за да бъде гласуването валидно.

"Вярваме, че демокрацията има корени в обществото в Република Македония. Референдумът е най-висша демократична практика - с изразената воля на участвалите в него и с отчитане на онези, които не гласуваха. Гражданите имаха свободен избор и над 90 процента от гласувалите на този консултативен референдум заявиха по категоричен начин желание страната да бъде част от европейската и евроатлантическата общност", се посочва в позиция на българското външно министерство

"Техният глас е видим и ясен, поради което не може да бъде пренебрегнат. Време е целият политически елит на нашата съседка да покаже зрялост и да намери път към решението на трудните проблеми. Залогът е голям – бъдещето на държавата и бъдещето на всички нейни граждани. Голямото мнозинство от гражданите са „за“ членство в ЕС и НАТО. Губенето на време не е от полза нито за страната, нито за региона. Република България ще продължи подкрепата си за нашите братя и сестри от Република Македония и интеграцията на страната в ЕС и НАТО?", завършва позицията на МВнР.

Договорът между Гърция и Македония бе предшестван от споразумението за добросъседство с България, което трябва да разреши многогодишните спорове за общата история между София и Скопие.

Премиерът Зоран Заев показа, че е готов на отстъпки, за да придвижи страната си към НАТО и ЕС, но проруската опозиционна партия ВМРО ДПМНЕ и президентът Георге Иванов обаче не подкрепят новото име на Македония.

България системно подкрепя евроатлантическата интеграция на Македония, но даде сигнали, че при злоупотреби на база общата история може да реагира

Спорните въпроси от историята вече се разискват от обща комисия с представители на двете страни, както е предвидено в договора за добросъседство. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?