България призова Украйна да не въвежда ограниченията за обучението на майчин език

България призова Украйна да не въвежда ограниченията за обучението на майчин език

България, Гърция, Румъния и Унгария са призовали Украйна да не въвежда ограниченията за обучението на майчин език, които се предвиждат в приетия на второ четене от украинската Върховна Рада закон "За образованието". Това съобщиха от Министерството на външните работи в четвъртък.

Външните министри на четирите държави дават своята позиция в писмо, адресирано до министъра на външните работи на Украйна Павло Климкин, до Генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд и до Върховния комисар на ОССЕ по въпросите на националните малцинства Ламберто Заниер.

Според новите разпоредби на закона "За образованието" на Украйна се предвижда възможността за обучение на майчиния език на малцинствата до 5-ти клас, след което всички предмети (с някои възможни изключения) ще се преподават само на украински език.

 

Предвижда се и украинският език да стане единственият език на обучение в системата на средното, професионалното и висшето образование.

По разпореждане на заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева в министерството е бил извикан представител на посолството на Украйна в София. В разговора била изразена загрижеността на българската страна за последствията за националното ни малцинство в Украйна от приемането на новия образователен закон.


Украинската страна e посочила, че новият образователен закон няма да промени правата на българското национално малцинство да изучава майчиния си език. По думите на представителя на украинското посолство целта на нормативния акт е да се "укрепи" употребата на украинския език, който е държавен.

Същевременно, предстои посланикът на България в Киев Красимир Минчев да проведе среща в украинското Министерство на външните работи, на която да изрази българската позиция по новия образователен закон на Украйна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?