Тазгодишното проучване "Индекс на настигането":

България продължава да изостава в класирането за постижения на страните в ЕС

България продължава да изостава в класирането за постижения на страните в ЕС

България продължава да изостава в процеса на сближаване с развитите страни от Европейския съюз, като изоставането по някои показатели е толкова голямо, че ще ѝ бъдат необходими години, за да скъси дистанцията с по-напредналите от нея. Тези изводи могат да бъдат направени, ако се разгледа тазгодишното проучване на Инициативата за европейски политики на Институт Отворено общество "Индекс на настигането".

 

Резултатите от изследването, което се провежда за трета година, бяха представени в петък в София на форум, посветен на развитието на обединена Европа и мястото на България в нея.

 

На дъното в класациите с най-лоши показатели България е в четирите основни категории на индекса: икономика, демокрация, качество на живот и добро управление.

 

Индексът на настигането изследва 35 страни в Европа, сред които 28-те членки на ЕС по 47 критерии.

 

За тази година комплексното класиране поставя България на 28-мо място от 35-те с оценка от 35 точки от 100 възможни. Най-високо в класацията е Швеция със 72 точки. Страната ни е далеч и от 55 точки - средният индекс за Е-27 плюс Хърватия, която се присъедини към общността в средата на миналата година. Тя изостава с 11 точки и от средния индекс за десетте страни от Централна и Източна Европа, които влязоха в ЕС през 2004 и 2007 г.

 

Индексът дава възможност да се види как се представя всяка страна от 35-те в различните сфери на социално и икономическо развитие и къде е мястото ѝ спрямо останалите.

Споделяне

Още от Европа