България продължава да подкрепя преговорите за членство на Турция в ЕС

Борисов отрече да сме искали замразяване на процеса: "Австрия ни вкара в една комбинация, зад която, разбира се, ние не стоим"

България продължава да подкрепя преговорите за членство на Турция в ЕС

Правителството ще продължи да подкрепя на европейско ниво интересите на Турция заради това, че не допуска мигранти към България. Това стана ясно от думите на премиера в оставка Бойко Борисов, който представи в сряда българската позиция към Анкара по време на правителственото заседание.

"България ще настоява за потвърждаване ангажимента за прилагане на договореностите (за мигрантите - бел.ред) с Турция. Споделяме и подкрепяме необходимостта от продължаване на преговорния процес с Турция", заяви Борисов, цитиран в стенограмата на заседанието .

По-рано тази седмица Австрия официално поиска да се замразят преговорите за членство с Турция заради масовите репресии след провалилия се опит за преврат, а външният ѝ министър Себастиан Курц каза, че на подобно мнение са още България и Холандия.

В сряда обаче Борисов опроверга това твърдение.

"Австрийският външен министър ни вкара в една комбинация, зад която, разбира се, ние не стоим. Колкото и да повтарям нашите претенции към Турция в редица сфери, стратегическото ни отношение към нашите съседи е да се спазват споразуменията, да се развиват, да се надграждат и да се отчита това, което те правят за справянето с бежанската вълна", заяви Борисов и допълни, че благодарение на Турция на практика няма миграционен натиск към България.

Той за пореден път призова да се изпълнява и споразумението между ЕС и Турция за мигрантите, което е пред провал заради искането на Анкара да получи визови отстъпки без да проведе необходимите реформи.

Темата за Турция отпадна от дневния ред на предстоящия на 15 декември Европейски съвет заради разделението между страните членки.

В сряда външният министър в оставка Даниел Митов коментира от своя страна, че дори и този въпрос да бъде повдигнат, България ще настоява за потвърждаване на т.нар. споразумение ЕС - Турция по миграцията.

Той отбеляза, че споразумението между ЕС и Анкара за реадмисия, обвързан с преговорния процес за присъединяване на Турция към ЕС, са "надежден и устойчив инструмент и механизъм за осъществяване на дългосрочни дейности от взаимен интерес, за предотвратяване на хуманитарни кризи и за развитие в стратегическа перспектива на отношенията между страните и между техните граждани".

По думите му България вижда преговорите за присъединяване на Турция като инструмент за европеизация.

"България ще подчертае и необходимостта от ефективно прилагане на споразумението с Афганистан и сключването на миграционни контакти за сътрудничество и по-нататъшен диалог с трети страни. Реформата на общата европейска система за убежище трябва да гарантира ефективно прилагане на принципите на споделена отговорност и истинска солидарност между всички държави", каза още Митов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?