България продължава да праща най-много сигнали към ОЛАФ

България продължава да праща най-много сигнали към ОЛАФ

През 2012 година България продължава да изпраща най-много сигнали за нарушения до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) сред всички страни-членки на ЕС, съобщи говорителят на службата Йохан Уолт в петък. Статистиката показваше същата тенденция и през 2011.

Сигналите, които идват от Румъния в ОЛАФ, например, са двойно по-малко, но това не означава, че българските власти допускат най-много злоупотреби. Причината е, че не всички държави членки докладват за всички нередности, някои спестяват реалния брой, обясни говорителят на ОЛАФ. През 2012 година в службата са постъпили общо 378 сигнала от всичките 27 страни в ЕС. От тях около 20% или 78 са от България. За сравнение сигналите от Италия са 33, а от Румъния – 34.

В ОЛАФ в момента се водят общо 42 разследвания по български казуси, а останалите сигнали са оставени без последствия, защото не са открити нередности. Около 80 процента от преписките се отнасят до фонд "Земеделие", останалите са свързани с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и с проекти по трансграничното сътрудничество.

Българската служба за борба с измамите с еврофондове (АФКОС) отделно води шест разследвания. Едно от тях е по искане на ОЛАФ и то е за проект на община Бургас по оперативна програма "Административен капацитет", съобщава БГНЕС.

Над половината от сигналите, които АФКОС докладва на ОЛАФ, са за нередности при обществените поръчки. Останалите са за нарушаване на правилата за финансиране и за използване на фалшиви документи.

Началникът на сектор "Европейски фондове" в Главна дирекция "Национална полиция" Петър Мичев също заяви, че не всички проверки дават основание за образуване на разследвания. Той посочи, че за 2010 година подадените сигнали за злоупотреби с европейски пари към полицията са били 178, но едва по една трета от тях са образувани дела.

Споделяне

Още по темата

Още от България