България продава облигации за 3.1 млрд. евро на външните пазари

Предлагат се три вида облигации - за 7, 12 и 20 години

България продава облигации за 3.1 млрд. евро на външните пазари

България започна емитирането на нов външен дълг. На международните пазари се предлагат 7-, 12- и 20-годишни държавни облигации, деноминирани в евро, съобщи агенция Ройтерс. Според агенцията правителството иска да набере 3.1 млрд. евро на аукциона. По информация на Wall Street Journal подадените заявки от купувачи надвишават 4 млрд. евро, а според Ройтерс са за над 5.5 млрд. евро.

Информация за продажбата на евроблигации от страна на българското правителство е изпратена до европейски борси от посредниците по продажбата на дълга - банките Ситигруп (Citigroup), Ейч Ес Би Си (HSBC), Сосиете Женерал (Societe Generale) и Уникредит (UniCredit). Крайната цена на новия външен дълг ще е ясна в края на деня.

В бюджета за тази година е одобрено поемането на общо 6.9 млрд. лв. нов външен дълг.

Новите 7-годишни дългови книжа се предлагат на инвеститорите със 180-185 базисни пункта над съответния осреднен лихвен евро суап или за около 2.2% годишна лихва към днешна дата. По информация на Ройтерс целта е от тези книжа да бъдат набрани 1.25 млрд. евро.

От 12-годишните еврооблигации се очаква правителството да осигури 1 млрд. евро. Лихвата по тях е 210-215 базисни пункта над съответния осреднен евро суап или около 2.75%.

Пуснатите в продажба 20-годишни облигации са за 850 млн. евро при
премия от 245-250 базисни пункта над съответния осреднен евро суап, което предполага годишна лихва 3.30%. По-рано през деня бяха обявени по-високи очаквани лихви.

В средата на март четирите банки, които осъществяват аукциона, започнаха промоция на българските облигации пред инвеститорите в Мюнхен, Франкфурт, Лондон, Виена и Париж. Според експерти моментът е подходящ за пласиране на нов външен дълг, тъй като лихвите са ниски заради започналата програма за обратно изкупуване на ЕЦБ.

Емитирането на новия външен дълг става няколко седмици, след като парламентът ратифицира договора за посредничество по поемането на задължения на външните пазари между правителството и четирите международни банки. Той ще действа за периода 2015 - 2017 г., а максималната сума на новия външен дълг, който може да бъде поет в този период, е 16 млрд. лв. Одобрението на договора с финансовите институции предизвика ожесточени дебати в парламента и криза в управляващата коалиция. Основната част от дълга - около 12 млрд. лв., ще се използва за покриване на стари задължения, които трябва да бъдат върнати в този период. Същото важи и за постъпленията от емисиите през тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес