България продава паспорти по възможно най-непрозрачния начин

Еврокомисар Вера Йоурова

Европейската комисия разкритикува България за слаб контрол и пълна непрозрачност при действащата от 13 години насам схема за продажба на гражданство на чужди инвеститори. В това отношение комисията дава множество примери.

ЕК не е успяла да намери информация за това дали България дава гражданство на лица, за които има наложени санкции за територията на целия съюз. Няма информация дали българските власти използват шенгенската информационна система, за да правят проверки на кандидатите за гражданство. България има пасивен достъп до системата и може да прави пълноценни проверки.

Най-големият проблем на България е пълната непрозрачност на процедурите, става ясно от доклада на ЕК. Само три държави в ЕС продават гражданство срещу инвестиции – Малта, Кипър и България.

Малта публикува докладите за одобрените кандидати, които са обект и на парламентарен контрол. В Кипър има институция, която специално контролира прилагането на схемата за "златната виза". В България нито се публикува нещо, нито има специален контролен механизъм, нито кодекс за поведение на кандидатите за паспорт, отчита ЕК.

В Малта информацията за всички чужденци, които са получили гражданство, се публикува в Държавен вестник. България и Кипър нямат подобна процедура.

В България, Кипър и Малта няма задължение за физическо пребиваване на лицето в държавата, за да получи паспорт. Няма и изискване за някакви действителни връзки със страната.

Процедурите в България могат лесно да се илюстрират със случая "Адониев". В продължение на 10 години руският милиардер Сергей Адониев, смятан за близък до президента Владимир Путин, е бил български гражданин в нарушение на Закона за българското гражданство (ЗБГ). През 2008 година страната решава да му даде българско гражданство, без да забележи, че Адониев има присъда за измама и пране на пари в САЩ, издадена десет години преди това.

Проверката за надеждност на кандидатите за български паспорти се прави основно от ДАНС. В началото на 2018 година неправителствената организация "Антикорупционен фонд" съобщи за руски олигарх, съден за измама в САЩ, който е получил българско гражданство. Фондът подава сигнал до ДАНС. След публикацията българските власти са се задействали и гражданството на Адониев е отнето.

Да обикаляш, докато купиш паспорт

"Проучването (на ЕК) показва значителен брой "сиви зони" по отношение на проверките за сигурност (в ЕС). Проучването показва, че властите (в много страни от ЕС) могат да приемат искания за предоставяне на гражданство/право на пребиваване, дори когато кандидатите не отговарят на критериите за сигурност", се казва в доклада на ЕК.

Другият проблем е, че в ЕС има липса на координация между службите за сигурност, както и общо съгласие на какви критерии трябва да отговарят кандидатите за гражданство. Това отваря възможност кандидатите да обикалят из целия ЕС в опит да пробият някъде за паспорт.

"Кандидат за гражданство, чиято кандидатура е отхвърлена в една държава, може да опита в друга", пише ЕК.

Схемите за предоставяне на гражданство или право на пребиване представляват общ интерес за ЕС. Причината е прозаична. Всяко лице, което придобие гражданство на държава членка, придобива едновременно с това гражданство на съюза. Така се придобива право на свободно движение и достъп до вътрешния пазар на ЕС, както и правото да гласуваш и да бъдеш избиран в европейски и местни избори.

Тези схеми често се рекламират като способ за придобиване на гражданство на Съюза заедно с всички права и привилегии, произтичащи от него.

ЕК настоява за въвеждане на засилени проверки, за да се гарантира, че правилата за борба с изпирането на пари не се заобикалят. Комисията иска постоянен мониторинг, който да гарантира, че никой не се възползват от тези схемите за гражданство, за да укрива данъци.

Да имаш връзка със страната

Еврокомисарят за правосъдието Вера Йоурова коментира, че хората, които придобиват гражданство на ЕС, трябва да имат действителна връзка със съответната държава членка". Тя настоява за по-голяма прозрачност за начина, по който се дава гражданство, както и по-тясно сътрудничество между държавите членки.

"В ЕС не трябва да има слабо звено, което позволява на кандидатите да се "оглеждат" за най-благоприятната схема", каза Йоурова.

Информацията за критичния доклад на ЕК бе оповестена в понеделник от "Ройтерс". Само ден след това Министерството на правосъдието предложи премахване на възможността за купуване на гражданство от чужденци.

За последните десет години държавите от ЕС са генерирали около 25 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции от продажбата на най-малко 6 хил. паспорта и близо 100 хил. разрешителни за пребиваване. Годишно България получава приходи от 25 милиона евро от продажба на гражданство и право на пребиваване на чужденци. В периода 2012 г. - октомври 2017 г. най-много руснаци (75) са получили "златна виза" в България, следвани от китайци (39), пакистанци (33), египтяни (28) и ливанци (25).

В ЕС най-много печелят от схемата "златна виза" Испания, Кипър, Португалия и Великобритания, като те получават годишно съответно 976 милиона, 914 милиона, 670 милиона и 498 милиона евро. Тези страни не продава паспорти, а само право на пребиваване за чуждестранни инвеститори.

Споделяне

Още по темата

Още от България