България произвела 33,5 млн. кг ориенталнски тютюн през 2004 г.

Най-голямата в света фирма за търговия с тютюн Юнивърсъл Корп. остави без промяна прогнозата си за добива на ориенталски тютюн на България за миналата година и намали прогнозата си за трите водещи производителки Турция, Гърция и Македония. Информацията, публикувана на интернет сайта на компанията, бе цитирана във вторник от агенция Блумбърг и от електронното издание на американския вестник Ричмънд таймс - Диспач.

България, която е сред водещите износители на ориенталски тютюн в света, е произвела 33,5 милиона кг тютюн, посочва базираната в Ричмънд Юнивърсъл Корп.

Фирмата оценява миналогодишния добив на Турция, която е най-големият световен производител на ориенталски тютюн, на 129,8 милиона кг. Това представлява 5,6-процентно понижение на предишната оценка, направена през ноември, но все пак е с 19 на сто повече спрямо реколтата на страната за 2003 г.

Намалени са и прогнозите си за реколтата на Гърция за миналата година - с 1,5 на сто до 60,24 милиона кг, и на Македония - с 1,8 процента до 22,75 милиона кг.

През 2003 г. Гърция произведе 58 милиона кг., а Македония - 22 милиона кг. от културата, припомня Юнивърсъл Корп.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?