България произвежда по 821 професори и доценти на година

България произвежда по 821 професори и доценти на година

Висшите учебни заведения са произвели 1139 професори и 1324 доценти за последните три години. Това прави по 821 на година. Броят на новопроизведената академична армия бе оповестен в петък от образователния министър Анелия Клисарова по време на парламентарния контрол.

Министърът отговаряше на питане за идеите на ръководената от нея институция за развитието на академичния състав. От изнесените числа стана ясно, че той е прекалено добре развит, поне на хартия.

Клисарова обясни, че за последните 3 години министерство е проверило 150 процедури по присъждане на академични титли и не са установени съществени нарушения.

"Сигналите, които се получават в министерството, най-често съдържат данни за субективизъм при оценките в рецензиите и становища на членовете на журитата – проблем, по който министерството не би могло да изразява категорично мнение, тъй като става дума за специфични познания по отделните научни области и професионални направления", каза министърът.

Тя допълни, че в институцията назрява идеята за налагане на минимални критерии за одобряването на професурите и доцентурите с цел да се повиши на контролът върху процедурите.

Министерството ще съобщи публично до края на този месец какви предложения са постъпили по този въпрос и ще поиска те да бъдат обсъдени сред научната общност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?