България промотира плановете си за газов хъб и пред Израел

Дончев запознава Лилиан в присъствието на Петкова за газовите планове на България

България продължава с промотирането на плановете си за изграждане на газов хъб край Варна и след като миналата седмица запозна с тях Египет и Азербайджан, сега ги представи и пред Тел Авив и прояви интерес да го захранва с израелски природен газ. Това е станало по време на среща на вицепремиера Томислав  Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова с посланика на Израел у нас Ирит Лилиан, съобщиха от правителствената пресслужба във вторник.

Очертани са били приоритетите на България в енергийния сектор и най-вече необходимостта от разнообразяване на доставките на природен газ у нас и региона на Югоизточна Европа. Като такава възможност е посочено изграждането на газоразпределителен център "Балкан“ и от българска страна е заявен интерес за потенциални доставки на природен газ от израелските находища, чиито прогнозни количества достигат до 1000 млрд. куб. метра, а добивът се планира да започне през 2019 г.

На срещата беше обсъден напредъкът по изграждането на газовата връзка с Гърция като входна структура за внос от алтернативни източници за региона на Югоизточна Европа и естествена предпоставка за осъществяването на газовия хъб Балкан, допълниха от Министерския съвет.

По-рано през деня Теменужка Петкова се срещна с посланика на САЩ у нас Ерик Рубин, пред когото посочи, че изграждането на интерконектора Гърция-България е сред най-важните приоритети на българското правителство в енергийната област, който има ключова роля за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ не само за нашата страна, а и за целия регион на Югоизточна Европа.

По думите на енергийния министър проектът се развива с предварително начертаните темпове, така че строителството му да започне през 2018 г., а реалната експлоатация – през 2020 г.

През есента на тази година трябва да стартира обществената поръчка за избор на изпълнител на строителните дейности, каза Петкова пред посланика. Паралелно с това ще бъде обявен нов пазарен тест за неразпределения към момента капацитет на газопровода, който е под половината. Считам, че можем да постигнем много добри резултати в този тест, имайки предвид вече напредналите действия по реализация на проекта, отбеляза енергийният министър.

Рубин и Петкова са обсъдили и ограниченията, които въвежда нов еврорегламент за допълнително ограничаване на вредните емисии, изхвърляни от въглищните централи у нас, след които и две мощности на американски инвеститори. Министърът е обяснила, че всяка горивна инсталация може да иска изключение от правилата като докаже, че разходите ѝ за въвеждане на новите еконорми многократно превишават ползите за околната среда. Теу информира, че в Министерството на енергетиката ще бъде създадено специално координационно звено, което да поддържа непрекъсната връзка с топлоелектрическите централи, браншови организации, синдикати и експерти за успешно решаване на въпроса. .

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес