България против задължителните ЕС-квоти за бежанци

България против задължителните ЕС-квоти за бежанци

България не иска въвеждане на задължителни квоти за прием на бежанци в рамките на ЕС. Това стана ясно в четвъртък след заседанието на Съвета по европейски въпроси към Министерския съвет. Темата на консултативния орган бе посветена на опитите на Европейската комисия да изгради обща мрежа между 27-те страни членки за координирано решаване на бежанските въпроси.

Окончателната позиция на България трябва да стане ясна до края на октомври. До този момент индикациите са, че София ще настоява за обща европейска политика за хората, търсещи убежище, но ще се настоява държавите да ги приемат на доброволен принцип.

В момента най-голям проблем с бежанците и нелегалните емигранти имат държавите от Средиземноморието. Изградената до този момент евромрежата за координация включва 10 държави. От Европейската комисия предоставят по 4000 евро еднократна помощ на всяка една от тези страни при приемането на бежанец.

България не е част от тази мрежа и не смята да влиза в нея, стана ясно от думите на зам.-министъра на външните работи Красимир Костов.

Мотив в официалната позиция на страната ни ще е необходимостта държавата първо да осигури достатъчно добри условия за труд и социални придобивки за собствените си граждани. "Едва тогава ако имаме финансов ресурс, може да се мисли за приемането на бежанци", допълни Костов.

За сметка на това обаче България е кандидатствала да приеме на своя територия бъдещата Европейска служба за презаселване. Желание за същото са проявили още Гърция и Кипър. След заседанието на Съвета по европейски въпроси общото мнение на експертите бе, че София има шанс да спечели "домакинството" на тази служба. Финансирането ѝ се поема изцяло от бюджета на ЕС и е въпрос на престиж тя да бъде в България, заявиха още участниците в заседанието на СЕВ.

Споделяне

Още от Европа