България пуска част от парниковите си квоти в ранни европейски търгове

България пуска част от парниковите си квоти в ранни европейски търгове

България планира да пусне малка част от парниковите си квоти в ранни търгове на стартиращата от 1 януари 2013 г. трета фаза на Европейската схема за търговия с емисии на парникови газове (ЕСТЕ), съобщиха от Министерството на околната среда и водите в понеделник.

От 2013 г. се променя механизмът за ползване на парниковите квоти и вече големите горивни инсталации и авиационните оператори, които участват в схемата, ще трябва да закупуват все по-голямо количество от правата за замърсяване на въздуха с въглеродни газове на търг.

България заедно с още 23 държави-членки ще предлага квотите си на общоевропейската тръжна платформа (национални тръжни платформи имат само Германия, Великобритания и Полша). Страната ни може да пусне 3.277 млн. единици на ранните търгове, които ще тръгнат през ноември тази година. Процедурите ще се организират от спечелилата общоевропейска обществена поръчка Европейска Енергийна Борса (European Energy Exchange).

"Благодарение на експедитивността и добрата организация между Министерството на околната среда и водите, Българска народна банка и Министерство на финансите бяха спазени кратките срокове, наложени от Европейската комисия. Така Република България е първата държава-членка на ЕС, която изпълни всички изисквания, успешно проведе необходимите тестове и ще може да предостави квотите си за емисии на парникови газове на първия търг на временната обща тръжна платформа", пише в съобщението на ековедомството.

Регламентирането на подробен ред за разходване на средствата от търговете ще бъде детайлно уредено в новия Закон за ограничаване на изменението на климата.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?