България пуска за нефтени сондажи и последното "бяло петно" в Черно море

България пуска за нефтени сондажи и последното "бяло петно" в Черно море

До един месец в Министерския съвет ще бъде внесено предложение за обявяване на конкурс за проучване на залежи от нефт и газ в блока "Терес" в Черно море, който е последното "бяло петно" в нашата черноморска територия. Това съобщи в Свиленград министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Теренът е разположен между българо-турската граница и южната граница на блока "Хан Аспарух", за който наскоро бе подписан договор за проучване от консорциума между френската "Тотал", австрийската ОМВ и испанската "Репсол".

Този консорциум вече е внесъл договорения бонус от 48 млн. евро за даденото разрешително за сондиране в територията "Хан Аспарух" от около 15 хил. кв. км. Средствата са в сметката на Министерството на икономиката и ще бъдат преведени в държавния бюджет, каза Добрев и уточни, че как ще бъдат изразходени те ще реши финансовият министър Симеон Дянков.

Преди време Дянков и Добрев лансираха идеята парите от бонуса за "Хан Аспарух" да се дадат за археологически проекти.

В Свиленград Делян Добрев откри туристически информационен център и артгалерия. Центърът се помещава в сградата на бивша турска баня, обновена със средства по програмата за европейскотериториално сътрудничество "България-Гърция 2007-2013".

Споделяне

Още от Бизнес