България разчита на собствен газ за енергийна независимост

БГНЕС

България разчита на собствен добив на газ за гарантиране на енергийната ни независимост. Това заявява министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. В интервю за БТА той очерта постиженията на министерството си през отиващата си 2012 г.

Процесът по развиване на местните газови находища е сериозно закъснял, затова страната ни полага усилия, за да го ускори. Местната суровина е с 35% по-евтина от вносния газ според сключените договори за изкупуване от "Булгаргаз", подчерта министърът.

Консорциумът между Тотал, ОМВ и Репсол вече прави проучвания в "Блок 1-21 Хан Аспарух" и можем да кажем, че днес се намираме на четири и половина години от доказване на очакваните значителни запаси в блока, заяви Добрев. Започнала е и конкурсната процедура за предоставяне на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок 1-22 Терес", който също е разположен в дълбоководната част на Черно море.

Според него мораториумът за добива на шистов газ трябва да остане до момента, до който цялото общество не е убедено, че хидравличното разбиване е безопасна технология. Той обаче подчерта, че  в САЩ, например, няма каквито и да е доказателства за вредно въздействие върху околната среда. "Шистовият газ в САЩ създава революция в химическата промишленост, металургията, енергетиката. Великобритания взе решение преди месец за отмяна на наложения мораториум", припомня Добрев.

В областта на енергетиката като голям успех той определи подписването на договора с "Газпром".

Конкурентоспособност

Очакванията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са през следващата година към бизнеса да бъдат разплатени над 400 млн. лева по оперативна програма "Конкурентоспособност", заявява икономическият министър.

Той посочи като най-голямо икономическо постижение на неговия екип многократно подобрената работа по европейската програма за бизнеса. "Положихме много усилия да не допуснем блокиране на програмата. Само за 6 месеца разплатихме повече отколкото през почти 6 години от действието ѝ", посочва Добрев.

Инвестиции

Ръст с близо една четвърт на чуждите инвестиции за първите десет месеца на годината спрямо същия период на 2011 г., отчита министър Добрев. Той цитира последни данни на Българска народна банка, според които преките чуждестранни инвестиции в страната възлизат на 1.33 млрд. евро за периода януари – октомври 2012 г., което е с около 25% повече спрямо същия период на 2011 г.

Туризъм

През този зимен сезон се очаква ръст на туристите от важни за България пазари като Русия и Великобритания, казва министър Добрев. Предварителните записвания от туроператори показват увеличаване на руските туристи с около 9 на сто, като, поради тенденцията на записвания в последния момент, е възможно да се регистрира и по-висок брой руски туристи в страната.

Предварителните записвания и планираните чартърни полети на летища София и Пловдив показват увеличаване и на туристите от Великобритания с над 5%, както и повече туристи от Полша и Дания. Традиционно страната ни е атрактивна зимна дестинация и за съседните пазари като Сърбия, Македония, Румъния и Турция.

Според Делян Добрев ефектът от преместването на ресор "Туризъм" на министерството в Пловдив ще може да бъде усетен през следващата година. Без съмнение обаче, преместването е силен имиджов знак за града, висока оценка за неговото значение, признание за ресурсите му в туризма, казва икономическият министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес