България разочарована от завоя на Украйна към Русия

България изразява разочарование по повод решението на правителството на Украйна да преустанови процеса на подготовка за подписване на споразумението за асоцииране с ЕС, включително създаването на дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия (ДВЗСТ). Това се посочва в позиция на външно министерство по повод решението на правителството на Украйна да преустанови процеса на подготовка за подписване на Споразумението за асоцииране с ЕС.

 

България разглежда Източното партньорство като ясна дългосрочна стратегия за политическо асоцииране и икономическа интеграция на страните-партньорки от Източна Европа с Европейския съюз, която да даде възможност за тяхното модернизиране чрез изграждането на институциите на правовата държава, гражданското общество и пазарната икономика. Разбира се, суверенно право на всяка една страна-партньор, включително и на Украйна, е да решава до каква степен да се възползва от тази възможност, се посочва още в позицията.

 

Продължаваме да смятаме, че бъдещето на Украйна, нейната свобода и благоденствие, са в партньорството и тесните връзки с Европейския съюз. Вярваме, че все още е възможно ЕС и Украйна да предприемат необходимите мерки, с които в близко бъдеще да стане подписването на Споразумението за асоцииране. България ще продължи да полага усилия за развитието на отношенията си с Украйна, както в двустранен план, така и в рамките на Европейския съюз, заявяват от външно министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?