България разширява биосферните резервати под защитата на ЮНЕСКО

България разширява биосферните резервати под защитата на ЮНЕСКО

По-малко на брой, но обхващащи по-голяма територия биосферни резервати е номинирала България за вписване, че отговарят на новите изисквания на ЮНЕСКО, за да станат част от мрежата на световната организация. В същото време обаче няколко от досегашните биосферни резервати, които са били под защитата на ЮНЕСКО, отпадат от мрежата, тъй като местните общини и общности не са съгласни с допълнителните изисквания, с които трябва да се съобразяват.

Екоминистърът Нено Димов е подписал декларацията с номинациите на Биосферен резерват "Сребърна“,  "Червената стена“, "Узунбуджак“ и Национален парк "Централен Балкан“, която се изпраща на Секретариата на ЮНЕСКО за одобрение като част от мрежата под егидата на организацията. В границите на тези нови биосферни резервати попадат седем от общо 16-те биосферни резервати от стар тип, включени в мрежата през 1977 г., уточняват от ведомството.

Така са били окрупнени териториите под защитата на ЮНЕСКО, макар като бройка да са намалени. "Централен Балкан" ще обхваща 369 005 ха защитени територии, резерватът "Сребърна“ ще обхване 52 005 ха, "Узундуджак“- 78 424 ха,  а "Червената стена“ – 65409 ха. Тяхното включване в ЮНЕСКО е било одобрено от местните общински съвети и общностите.

В тези четири биосферни резервата са включени старите "Царичина", "Боатин", "Джендема", "Стенето", както и "Червената стена", "Сребърна" и "Узунджак".

Заради несъгласие на местните от егидата на ЮНЕСКО отпадат биосферните резервати "Купена", разположен на 1759 ха в Родопите, "Дупката", който е в Западните Родопи и покрива 1210 ха, "Камчия" край известния морски курорт с площ 894 ха, както и резерватът "Байови дупки – Джинджирица", която заема 2873 ха в националния парк "Пирин", обясниха пред Мediapool от екоминистерството.

Срокът за номинациите на българските биосферни резервати в ЮНЕСКО е бил отлаган няколко пъти, сега се очаква решението на Междуправителствения комитет по Програмата "Човекът и биосферата” към организацията. Той ще се събере през юни 2018 г.

От екоминистерството допълват, че това не са окончателните номинации и може към тях да бъдат прибавени още при желание от страна на общините на тяхна та територия. От ведомството декларират, че ще продължат да подкрепят процеса за обявяване на съвременни биосферни резервати.

До момента в мрежата на ЮНЕСКО са били включени 16 български стриктни резервата и страната ни е била сред държавите с с най-представителните мрежи от биосферни резервати в Европа.

Новите номинациите са направени след проучване възможностите за съвместяване на съществуващите у нас биосферни резервати със съвременните изисквания на ЮНЕСКО. Това е станало чрез проект, финансиран от Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда и изпълнен от Българска фондация "Биоразнообразие”.

Членството към световната мрежа на биосферните резервати е международно признание за съответната територия, управлявана по целесъобразен и устойчив начин, съгласно националното законодателство и в съответствие с общоприетите принципи за добро управление, припомнят от ековедомството.

Споделяне

Още от България