България "рекламира" плановете си за газов хъб пред Турция

Петкова и колегата й от Турция Албайрак

Премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова са запознали турския ѝ колега Берат Албайрак с концепцията на проекта за изграждане на хъба "Балкан" край Варна, която предвижда доставки за газоразпределителния център през границата ни с Турция, съобщиха от Министерството на енергетиката в сряда.

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак е на еднодневно посещение у нас и се е срещнал с двамата. Той е обявил, че Анкара е "готова на всякакво енергийно сътрудничество с България, което ще доведе до сигурност на енергийните доставки".

Двете страни се договорили за реализацията на съвместни проекти, които ще доведат до сигурност и диверсификация на доставките на природен газ, както и постигане на конкурентни цени за индустрията и бита.

"България и Турция са стратегически партньори – през двете страни преминават естествените потоци на природния газ“, подчертал премиерът Борисов, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет.

Албайрак бил информиран, че в подготвяното предпроектното проучване на газовия хъб ще бъдат разгледани всички входно-изходни точки за доставки на природен газ, включително и входна точка Турция.

Този вариант се разглежда като възможно трасе на втория лъч на газопровода "Турски поток" от Русия по дъното на Черно море до Турция и България за доставка на 15.7 млрд. куб м газ годишно в бъдещия хъб.  

Петкова е припомнила, че продължава модернизацията и разширението на българската газопреносна мрежа. Това ще позволи увеличаване на капацитета за транзит от България за Турция, ще има възможност и за реверсивни доставки към страната ни. Подчертано е било и стратегическото значение на междусистемата газова връзка Турция-България, по която двете страни ще продължат да работят, макар и газовият оператор "Булгартрансгаз" да смята, че с изграждането на лупинг на съществуващата връзка между двете държави още през следващата година ще може да се внася газ от Турция у нас.

От турска страна е бил проявен интерес и за проучване на възможностите за изграждане на допълнителни електропреносни линии, които да осигурят увеличаване на капацитета на износ на електроенергия от България към Турция, допълниха от правителствената пресслужба.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес