България реши 1/6 от нужния й газ да е втечнен

Държавата ще придобие 20% от LNG терминала край Александруполис

България реши 1/6 от нужния й газ да е втечнен

България прави нова крачка към намаляване на зависимостта си от руски газ и разнообразяване на доставките си, след като реши в сряда, че ще купува до една шеста от необходимите ѝ годишни количества суровина от бъдещия терминал за втечнен газ край Александруполис, от който ще придобие дял. Така през строящата се междусистемна газова връзка от Комотини до Стара Загора  ще се внася газ и от САЩ, Катар, Кипър, Израел, Алжир и други държави. Само през миналата година зависимостта на страната от руския газов внос намаля от почти 100 процента на около 85 на сто, а при реализация на новите планове, в следващите години се очаква да спадне допълнително.

България ще придобие 20 на сто от терминала за втечнен газ край гръцкото пристанище Александруполис в опит да намали почти пълната зависимост на страната от руски газ. Решението бе обявено от премиера Бойко Борисов в сряда, на първата сесия на Стратегическия диалог между България и САЩ.

"Диверсификацията не е само на думи. Показахме, че България е стратегически газов хъб на Балканите", каза той. Малко по-късно правителството гласува решението.

То предвижда държавният газов оператор "Булгартрансгаз" да придобие 20 на сто от гръцката проектна компания "Газтрейд" С.А., която ще строи терминала за регазификация на втечнен природен газ край Александруполис. Очаква се САЩ, Катар, Кипър, Израел и Алжир да бъдат негови основни доставчици.

Борисов каза, че българският дял ще е същият като на гръцката държавна енергийна компания ДЕПА.

Съоръжението, чийто годишен капацитет ще бъде 5.5 млрд куб.м, цели да доставя газ в Югоизточна Европа чрез интерконектора България – Гърция. Държавният газов доставчик "Булгаргаз" ще участва във втората фаза на пазарния тест за резервиране на капацитет на съоръжението с план да внася до 500 млн. куб. м. суровина годишно (около 1/6 от потреблението на страната, което е малко над 3 млрд. куб. м) през строящата се в момента газова връзка между Стара Загора и Комотини.

Проектният технически капацитет на терминала край Александруполис е 5.5 млрд. куб. м годишно.  Проектът е идентифициран като стратегически от Групата на високо равнище за газова свързаност на Централна и Югоизточна Европа (CESEC), както и от Европейската стратегия за Енергиен съюз.

Плановете на "Газтрейд" са да изгради офшорна плаваща платформа за съхранение и регазификация, където ще може да се приема, съхранява и регазифицира втечнен природен газ. Очаква се доставките да са от САЩ, Катар, Кипър, Израел, Алжир и др.

Платформата ще е на 17.6 км навътре във водите на морето. Предвижда се и система от подводни и надземни газопроводи, чрез които природният газ ще бъде доставян до гръцката национална газопреносна система, а от там и до крайните потребители в Гърция, България, Сърбия, Македония, Турция, Румъния, Украйна и Унгария.

Съществува и възможност за бъдещо включване в газопреносната система на Трансадриатическия газопровод (ТАП).

Проектът за терминала е оценяван на около 380 млн. евро.

Включването на държавните компании на България и Гърция е ключово за продължаването на работата по проекта, от който други 20 процента притежава компанията "ГазЛог", управляваща флотилия от близо 30 танкера за пренос на втечнен газ. Така гръцката фамилия Копелузу, която развиваше досега проекта, ще намали акционерното си участие в него до 40 процента.

Още запълняемост за газовата връзка с Гърция

Решението за българското участие в строежа на терминала се очакваше отдавна. Сумата, която "Булгартрансгаз" ще плати за една пета от капитала, все още не е ясна. Но при оценка на стойността на проекта към 2017 г., се очертава участието да струва около 80 млн. евро, освен ако съоръжението не се оскъпи. В момента  "Булгартрансгаз" изгражда продължението на "Турски поток" на българска територия. Неговата цена е близо 3 млрд. лв., повечето от които са взети назаем от изпълнителите на строежа и ще се връщат от транзитни такси след като газопроводът влезе в експлоатация.

"Булгаргаз" пък ще участва в процедурата за подаване на обвързващи оферти за резервиране на капацитет от LNG терминала с искане за минимум 300 млн. и максимум 500 млн. куб. м годишно за период от 3 до 5 години. На държавното дружество е възложено да преговаря с компанията, управляваща проекта за интерконектора с Гърция, за преноса на бъдещите количества през връзката от Стара Загора до Комотини. При запазване на още 500 млн. куб. м от обема на тази тръба, нейната запълняемост ще надхвърли 2 млрд. куб. м при сегашен капацитет от 3 млрд. куб. м годишно.

Според правителството включването в LNG терминала край Александруполис ще е съществена стъпка за реализиране на цялостната концепция за газов хъб "Балкан". България твърди, че българското трасе на "Турски поток" (наричан у нас "Балкански поток") е част от бъдещия хъб.

Искане за преференциални цени на американския газ

Борисов заяви още, че България ще поиска от САЩ специални цени за доставка на американски втечнен газ, а не да се минава през посредници. Той подчерта, че американският газ в момента е с 10% по-евтин от този, който България купува от Русия.

Доставките на втечнен американски газ обаче са изцяло частни и преговорите за директни договори трябва да се водят от "Булгаргаз".

В края на януари предстои и посещение на енергийния министър за директни преговори с американски компании за по-изгодни за българската икономика и индустрия цени, посочи Борисов.

Заместник помощник-държавният секретар Мат Бойс, който също присъства на откриването на сесията, посочи, че "нашата споделена цел е България да стане истински газов хъб". По думите му САЩ настояват за бързото изграждане на газопровода между България и Гърция като алтернатива на руските доставки на газ за България.

Ще помогнем на България да разруши газовите монополи както при доставките, така и на вътрешния пазар, изтъкна Матю Бойс. Страната трябва да има наистина либерализиран газов пазар, допълни той.

Борисов съобщи, че миналата година сме ползвали 400 млн. кубически метра втечнен газ от Гърция, а само за януари са договорени още около 100 млн. куб. м.

Турски или Балкански поток?

Борисов потвърди, че държи на проектите "Балкански поток" (както правителството нарича българското трасе на "Турски поток"-б.р.) и АЕЦ "Белене", които миналата година представи и на американския президент Доналд Тръмп.

"Балкански поток" не е продължение на "Турски поток", коментира Борисов и посочи, че страната ни изгражда своята собствена газопреносна система с най-мощните американски компресорни станции. По думите му България не прави нищо на "тъмно".

Само няколко часа по-късно Борисов ще участва и в тържествената церемония по откриването на газопровода "Турски поток" в Истанбул, където ще са президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган и на Русия Владимир Путин. Борисов ще има и срещи с двамата.
 
По отношение на АЕЦ "Белене" премиерът изрази благодарност към американския президент, който е изслушал аргументите му, че в контекста на "Зелената сделка" през близките десет години относно въглищата ще има тежки екотакси и на този фон е важно България отново да развие атомната си енергетика.

След ядрените, идват и газови експерти от САЩ

След като през декември у нас дойдоха ядрени експерти от САЩ за посещение в АЕЦ "Козлодуй" и запознаване с проекта за АЕЦ "Белене", сега двете страни са се разбрали в близко бъдеще САЩ да изпратят в България и газови експерти. Те ще направят оценка и ще съдействат за развитие на българската газова инфраструктура. Ще се разгледат и възможностите за развитие на хидроенергийни и други възобновяеми енергийни източници с цел превръщането на страната в регионален енергиен център (хъб) и насърчаване на енергийната диверсификация на територията на Балканите, обобщиха след кая на срещата от Министерския съвет.

България също така обещала, че ще гарантира експедитивна диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво, след като преди месец бе удължен договорът за доставка на руско свежо ядрено гориво до 2025 г. Плановете на АЕЦ "Козлодуй" са през 2024 г. да обяви търг, в който се очаква да се включи и американската компания "Уестингхаус". В момента тече процес на анализи и опити за използване на нейно свежо ядрено гориво у нас, за да може тя да има право да се уви в такъв конкурс.

"Решени сме да повишим сътрудничеството си в обмена на нови технологии, което може да помогне на нашите икономики да осъществят преход към по-чисто и по-ефективно енергийно поколение. Посредством споделянето помежду си на експертен и практически опит, както и привличането на американски капитали в България, ние можем да посрещнем предизвикателствата на бъдещето", заявяват от правителствената пресслужба.

В съобщението ѝ се посочва, че "препотвърждаваме ангажимента си за справедливо отношение към инвеститорите, разрешаване на инвеститорските спорове по пътя на добросъвестни преговори и разширяване на двустранната търговия". Това изявление идва на фона на решение на правителството да развали договора на НЕК за 15-годишно изкупуване на тока от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" и закани да стори същото с контракта на ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово", които са американски инвестиции.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?