Британският посланик Джонатан Алън предупреди:

България рискува да остане единствената страна, наблюдавана от ЕК

България рискува да остане единствената страна, наблюдавана от ЕК

България може да остане единствената страна-член на ЕС, спрямо която се прилага механизмът за сътрудничество и проверка на Европейската комисия, предупреди британският посланик Джонатан Алън в четвъртък пред бТВ.

Така, дипломатът на практика потвърди очакванията на родните власти, че предстоящият евродоклад ще бъде подчертано негативен. Това вече многократно бе заявено от правосъдния министър Христо Иванов.

Според Алън, за да проличи, че и в България има независими институции без политически натиск, трябва да видим бивши министри и шефове на агенции в затвора, както това се случва в Румъния.

"Това, че няма осъдени висши служители означава ли, че няма проблеми", попита реторично британският посланик, подчертавайки, че "осем години след влизането на България в ЕС редовните доклади на Европейската комисия продължават да отчитат, че съдебната система все още не отговаря на европейските стандарти".

"Най-добрата причина за промяна е не защото Брюксел изисква, а защото го иска българският народ", отбеляза още Алън, който бе един от седмината европейски дипломати подкрепили искането на столични съдии за детайлна проверка на дейността на ръководството на Софийския градски съд (СГС) заради зачестилите скандали.

"Писмото не беше за или против една от страните в спора, а само посочихме, че има сериозни, уважавани специалисти в България, които отправят критики и те трябва да бъдат чути", коментира той в отговор на някои политически нападки, че това е намеса във вътрешните ни работи.

Посланикът на Великобритания посочи още, че инвеститорите от неговата страна, които вече работят тук, са доволни от трудолюбието и образованието на българските си служители, а също и от ниските данъци, но изразяват безпокойство от постоянната промяна на законите, от непрозрачността на обществените поръчки и от липсата на увереност, че при евентуален спор съдът ще се произнесе честно, безпристрастно и в кратък срок.

Джонатан Алън благодари на българските власти за сътрудничеството при ограничаването на трафика на терористи от ЕС към Сирия. По повод атентата срещу френския вестник "Шарли ербо" в Париж заяви, че терористите не представляват исляма и мюсюлманите, а единствено себе си, искат да създадат конфликт в Европа и затова най-важният отговор е единството срещу тях.

Споделяне

Още от България