България рискува и наказателна процедура заради проекта на Ревизоро

Емил Димитров трябва спешно да прати чрез министерството на икономиката закона си за нотификация в Брюксел

Емил Димитров - Ревизоро Снимка: Архив БГНЕС

България рискува наказателна процедура пред Съда на ЕС заради законопроекта за горивата, внесен от председателя на комисията за борба с контрабандата в парламента Емил Димитров – Ревизоро.

Причината е, че комисията на Ревизоро, която е водеща по законопроекта, не е пратила проекта за задължителна нотификация в Европейската комисия, каквото задължение има според директивата за техническите регламенти от 2015 г. Ако проектът, който вече бе одобрен на първо четене в пленарна зала с подкрепата на ГЕРБ, бъде окончателно приет, срещу България автоматично може да стартира наказателна процедура от Брюксел заради липса на нотификация. До подобна развръзка вече веднъж се стигна заради промени в закона за ДДС от 2016 г.

В допълнение, има сериозни съмнения, че текстовете на законопроекта противоречат и на друга евродиректива, насърчаваща свободната конкуренция – за услугите на вътрешния пазар.

Емил Димитров не бе открит за коментар на мобилния си телефон.

Законопроектът на депутата от "Обединени патриоти", който бе внесен от народни представители от различни парламентарни групи, включително от ГЕРБ, бе подготвен от работна група към икономическото министерство. Въпреки че текстовете засягат интересите на десетки браншови асоциации, единствената присъствала в работната група е Българската петролна и газова асоциация, председателствана от генералния директор на "ЛУКойл България" Валентин Златев. Не е тайна, че той лично е основен радетел на промените.

Министърът на икономиката е отговорен за нотификацията

За нуждата от нотификация сигнализира в свое становище от март тази година икономическият министър Емил Караниколов.

България е длъжна да спазва директивата за техническите регламенти от 2015 г., според която на задължителна нотификация в Брюксел подлежат всички законопроекти, които въвеждат технически регламенти, регулаторни режими и изисквания. По същата причина в края на юни за неопределено време бе отложен ключовия проект на патриотите за промени в закона за хазарта, който бе пратен за нотификация.

Нотификацията е ключова, защото тя предотвратява гласуването на текстове, които впоследствие могат да се окажат в противоречие с правото на ЕС, да се започне наказателна процедура срещу България, заради която отново да се стигне до промяна в закона.

Според българското законодателство нотификацията трябва да се изпрати от министъра на икономиката след решение на съответната парламентарна комисия.

Евродирективата предвижда, че дори самото неизпращане на технически регламент за нотификация е основание ЕК да започне наказателна процедура срещу България.

Комисията вече стартира подобна процедура заради липса на нотификация при въведени през 2016 г. изисквания за обезпечение при доставки на течни горива по закона за ДДС. Впоследствие това наложи промяна в нормативния акт.

Финансовото министерство алармира за конфликт и с друга директива

За опасността от налагане на наказателна процедура срещу България заради нарушаването на правото на ЕС се алармира и в становище на Министерството на финансите.

"Предвидените изисквания в законопроекта ще ограничат кръга от лицата, търгуващи с горива, като това ограничение може да доведе до концентрация на бизнеса и недопускане до пазара на горива на малки и средни предприятия, което не е в съответствие с европейския принцип за конкурентоспособност "мисли първо за малките". Всяко нарушение на правото на ЕС може да доведе до откриване на наказателна процедура от Европейската комисия срещу Р България", се посочва в становището.

В случая става дума за противоречие с друга ключова евродиректива - за услугите на вътрешния пазар, която предвижда новите регулаторни изисквания да са недискриминационни.

Проектът за горивата въвежда куп мерки, които според някои браншове са дискриминационни към малките играчи в петролния бизнес. Предлагат се нови изисквания за размера на внесения капитал на фирмата, за минимален капацитет и вместимост на съдовете за съхранение, за образование на едноличния собственик, за предоставяне на обезпечение за неплатени задължения към бюджета и т. н.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес