Знакова тристранна среща на високо равнище в Русе

България, Румъния и Сърбия ще правят балканска група като Вишеградската

Белград получи подкрепата на София и Букурещ за Европейския съюз

Премиерите на Румъния, България и Сърбия (от ляво на дясно)

Румънският премиер Виктор Понта предложи България, Румъния и Сърбия да направят балканска група по подобие на Вишеградската (Полша, Чехия, Унгария и Словакия). Идеята е била лансирана в петък по време на тристранна среща на премиерите на трите страни в Русе.

 

"Намерих най-доброто място, където през тази година можем да се срещнем на правителствено равнище – това е Крайова – градът, който е на еднакво разстояние от София, Белград и Букурещ. Отправих покана – ръководителите на правителства да се срещнем там и да институционализираме една група, която представлява европейските интереси и интересите на трите страни във форма на сътрудничество. По този начин можем да покажем, че три съседни и приятелски страни могат да имат общ глас за стабилност и развитие", заяви Понта, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

 

Премиерът на Сърбия Ивица Дачич е одобрил идеята, но не се съобщава каква е позицията на Пламен Орешарски. Не е ясно и дали има идея в групата да бъдат привлечени и другите балкански страни.

 

"За Сърбия Румъния и България са много важни партньори, не само политически, но и икономически. Стокообменът ни с Румъния и България общо е повече от 1.5 млрд. евро", е отбелязал Дачич.

 

Според него трябва да се търсят общи регионални проекти като Дунавската стратегия, проекта за газопровода "Южен поток", интерконекторната връзка София – Ниш и транспортните коридорите 10, съвразн с изграждането на магистралата Ниш - София и коридор 7 - речната магистрала по Дунав, която свързав трите балкански страни.

 

"В историята винаги сме били добре, когато сме били заедно", е отбелязал сръбският министър-председател.

 

На срещата Орешарски посочил, че България и Румъния са заинтересовани всички страни от Западните Балкани, в частност Сърбия да се присъединят по-скоро към ЕС, за да може дори през инструментите на общността да се задълбочи сътрудничеството.

 

Тримата премиери са обсъдили накратко и кризата в Украйна и неблагоприятното ѝ отражение върху целия регион. "Изразихме надежда, че чрез един по-пълноценен диалог между Киев и Москва ще се намери по-бързо решение на кризата, така че негативните ефекти да не са дългосрочни", заяви Орешарски пред журналисти.

 

По време на срещата е била одобрена и декларация, която, по думите на премиера на България, визира насоките на сътрудничество между трите страни и дава добра рамка на състоялите се разговори, както и на бъдещите намерения за още по-тясно сътрудничество.

 

Румънският премиер Виктор Понта каза след края на срещата, че най-напред има много голяма необходимост от общи проекти, икономически проекти, проекти по инфраструктурата, в енергетиката, в транспорта.

 

"Имаме нужда от повече връзки между нас. Ресурсите за това развитие могат да дойдат най-напред от по-тесни икономически отношения между трите страни и аз съм подпомагал и ще подпомагам румънските компании, които ще искат да инвестират в региона - България и Сърбия, на второ място чрез привличане на европейски фондове, особено тези предвидени в Дунавската стратегия, и на трето място - чрез нашето съвместно участие в големи инвестиционни проекти от рамките на Икономическия форум и на икономическото споразумение между Китай и страните от Централна и Източна Европа", каза Понта.

 

В рамките на работното заседание на румънското и българското правителство се проведе и двустранна среща между военните министри Ангел Найденов и Мирча Душа. Те са набелязали възможности за съвместното използване на симулатори и тренажори на ВВС и ВМС на двете страни.

 

Найденов е заявил, че България и Румъния трябва да търсят повече възможности за активно сътрудничество в рамките на инициативата на НАТО "Интелигентна отбрана" и на ЕС - "Обединяване и споделяне на способности", чрез взаимодействие по многонационални проекти в области от взаимен интерес.

 

Двамата министри ще подпишат "Меморандум за разбирателство между правителството на България и правителството на Румъния за взаимно осигуряване на поддръжката на страната домакин", който установява условията за предоставяне на взаимна поддръжка при операции и учения на териториите на двете държави.

Споделяне

Още от Европа