България с добър обществен ред, но неефективна съдебна система, сочи международен индекс

България се представя добре в областта на обществения ред и сигурност, но изостава по отношение на своевременното и ефикасно съдебно преследване. По този показател тя заема 33 място от 35 страни, обхванати в публикуваният в четвъртък "Индекс за 2010 г. за правовия ред", изготвен от американската неправителствена организация "Световен проект за справедливост" (World Justice Project).

Годишният индекс на мозъчния тръст, чиито почетни членове са Мадлин Олбрайт, Колин Пауъл и Робер Бадентер, сравнява безпристрастността на институционалните системи по десет критерия като корупция, достъп до правосъдие, ред и сигурност, свобода на изразяване и други основни права.

От богатите страни САЩ са на последно място по качество на правовия ред, сочи изследването, поместено на сайта на организацията и цитирано от Франс прес. Швеция и Холандия са на първо място.

"Макар и показателят донякъде да измерва температурата на правовата държава в изследваните страни, диагностиката не е перфектна", отбелязват авторите.

Върховенството на закона се зачита най-много в Швеция, Холандия, Австралия и Япония, сочи индексът.

Франция отбелязва най-добър резултат (6 място) по ефективност на наказателните съдилища.

Полша е на първо място, а Пакистан - на последно по спазване на основните права, достъп до правосъдие и липса на корупция.

Най-голяма престъпност в света е регистрирана в седемте наблюдавани страни от Латинска Америка.

Индексът за правовия ред ще обхване 70 страни в следващия доклад за 2011 г. и 100 страни в изданието за 2012 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?