България с газови запаси за сто дни, засега доставките са нормални

България с газови запаси за сто дни,  засега доставките са нормални

Българското правителство има готовност да осигури газ за минимум 3-4 месеца, съобщи вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

Тя припомни, че има решение на Министерския съвет да се нагнетяват допълнителни количества в хранилището в Чирен, като има идеи и за алтернативни доставки.

Тя съобщи още, че в стратегията за енергетиката, която ще бъде представена скоро, се предвижда изграждането на още едно газохранилище. Това и разширяването на сегашното газохранилище в Чирен са цели на трето поред правителство, но все още не е направено нищо в нито една то двете посоки.

В понеделник "Газпром"   спря    напълно доставките за Украйна заради неплатени в изисквания срок 1.591 млрд. долара стари дългове, но руската компания обяви, че ще продължи да доставя суровина за Европа.

В същото време от Министерството на икономиката и енергетиката съобщиха, че към момента няма промяна в режима за доставка на газ за България и параметрите са в рамките на договорените.

Няма констатирани технически индикации за прекъсвания или промяна на характеристиките на потока в рамките обмена на информация между диспечерските центрове на българския газопреносен оператор "Булгартрансгаз" и газопреносните оператори по пътя на газа от Русия към България. Няма промяна на физическия поток и налягането на входните точки на страната, заявиха от ведомството.

В газовото хранилище "Чирен" има налични 355 млн.куб.м природен газ, като продължава да се нагнетява газ.

Възможността за дневен добив от "Чирен" при сегашните нива на активен газ е средно около 3.3 млн.куб.м на ден, което осигурява около 65 на сто от дневното потребление за този период от годината, при настоящите метеорологични условия в страната.

При посочените нива, добивът на количества от хранилището "Чирен" ще осигури доставки за минимум 100 дни.

Освен добив от хранилището, в страната се осъществява и местен добив.

От министерството припомнят, че от 1 януари 2014 г. е осигурена техническа възможност за пренос на от 1 млн. куб. метра до 3 млн. куб. метра дневно природен газ от Гърция към България.

При ползването на всички тези ресурси е възможно да се осигури потреблението на газ в страната ни краткосрочно, без прекъсване на доставките за потребителите, посочват от МИЕ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?