България с глоба от 6.5 млн. евро заради САПАРД

България с глоба от 6.5 млн. евро заради САПАРД

Европейската комисия налага глоба на България в размер на 6.5 млн. евро по програма САПАРД, съобщи в сряда изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Калина Илиева. Санкцията е заради неспазване на изискванията на многогодишното финансово споразумение по САПАРД и заради ненавременно свършена работа от предходното правителство. Писмото от Брюксел е пристигнало на 24 септември.

Новината бе предшествана от изявления на млади социалисти за образувана проверка на прокуратурата срещу Калина Илиева именно заради тази програма. Оказа се обаче, че градският прокурор на София Николай Кокинов не знае за подобна преписка.

Пред журналисти в парламента председателят на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев обяви, че прокуратурата официално проверява Илиева за причинени щети на държавния бюджет и на частните бенефициенти в размер на 150 млн. лв. Информацията му била в отговор на подадения от обединението сигнал срещу шефката на ДФЗ. Гечев каза още, че БСП ще попита в рамките на парламентарния контрол агроминистъра Мирослав Найденов за дипломата за магистърска степен на Илиева.

Депутатът от Коалиция за България и бивш вицепремиер по еврофондовете Меглена Плугчиева пък обяви, че Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), която се прилага от ДФЗ, не работи успешно и ефективно.

В отговор на обвиненията Илиева свика извънредна пресконференция и обяви, че САПАРД е била приключена успешно именно благодарение на нейния екип. Стана ясно обаче и, че Европейската комисия ни глобява с 13 млн. лв. по тази програма.

Калина Илиева припомни, че по времето на предходното правителство след блокирането на програма САПАРД държавата ни се ангажира да изготви план за действие, който е трябвало да бъде представен преди края на 2008 г. с корекции на допуснатите слабости. Вместо това е предпочетено да бъдат прикрити фирми с проекти по САПАРД, макар че е имало разследвания на прокуратурата и да не се впишат в книгата на длъжниците, обясни Илиева. На практика са плащани неправомерно средства по САПАРД.

Достъпът до средства бе възстановен едва миналата есен, когато и срокът на програмата бе удължен до 2009 г. Още тогава беше ясно, че няма да се усвоят средствата и в края на декември от ДФЗ обясниха, че 400 млн. лв. остават неизползвани. Причината била в анулирани заради злоупотреби плащания и отказ от проекти.

”Писмото за това (новата санкция - бел. ред.) дойде днес, когато от БСП отправиха нелепи обвинения за несвършена работа именно по време на тяхното управление”, заяви изпълнителният директор на фонда.

Наложената от Брюксел глоба трябва да се плати от републиканския бюджет на България, като ДФЗ щял да се бори за намаляването на размера на санкцията, посочи Илиева.

“Твърдения на БСП и сигнал до прокуратурата, затова че еднолично във фонд "Земеделие” е взето решение да не се плащат проекти, са меко казано абсурдни и не мисля, че нормален човек може да защити тази позиция, при условие, че плащанията са извършени и са в рамките на двата месеца, които имахме, за да приключим програмата за 185 проекта в размер на 82 млн.”, коментира тя.

“Вместо да се занимават с ценз и крадецът да вика дръжте крадеца, да хванат да обяснят на обществото защо в момента България непрекъснато търпи заради техните кражби и обслужване на партийни интереси непрекъснати санкции – това е въпросът, който интересува хората", възмути се шефката на фонда.

Тя попита защо ПРСР вместо да стартира 2007 г. е започнала да набира проекти през лятото на 2008 г.. “До септември 2009 г. 11 000 души си чакат проектите, насаждат напрежение и оставят после на нас с магическа пръчка да щракнем и тези проекти искат без правила и проверки да се разплащат”, допълни Илиева.

Тя посочи, че програмата за селските райони е една от най- успешно прилаганите и с най- голяма усвояемост програма в България в момента. Близо 47% от разплатените средства по оперативните програми на ЕС се падат именно на ПРСР, заяви Илиева..

Според нея, ако на държавния бюджет са нанесени щети по САПАРД, то вината за това е на тройната коалиция.

В рамките на целия период на прилагане на програма САПАРД от началото на 2001 г. са одобрени и подписани договори по 3509 проекта, като общата стойност на одобрената субсидията по тях е за над 1.375 млрд. лв. От тях към 31 декември по програмата са изплатени всички коректно изпълнени, реализирани в определения срок и отговарящи на заложените изисквания и процедури 2 602 проекта. Общо усвоените средства по САПАРД са близо 878 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България