България с интерес да внася газ от Израел

Министър Теменужка Петкова с колегата й Ювал Щайниц. Снимка: БГНЕС

България проявява интерес към възможностите за внос на природен газ от израелските офшорни газови находища "Тамар" и "Левиатан", съобщиха от Министерството на енергетиката след среща в понеделник на министър Теменужка Петкова, която е на посещения в Израел, с колегата ѝ Ювал Щайниц.

"Сигурността на енергийните доставки и диверсификацията на източниците и маршрутите на природния газ са сред основните приоритети в енергийната политика на настоящето правителство. Разглеждаме източното Средиземноморие и Израел като потенциален източник на природен газ“, казала Петкова по време на разговора си с Щайниц.

Една от възможностите за доставка на израелски природен газ до България е чрез терминал за втечнен природен газ, за какъвто България има интерес да участва в изграждането край Александруполис, и след таво суровината да влиза у нас през бъдещата българо-гърцка газова връзка. Като друг вариант се разглежда проектът за подводен газопровод EASTMED от Израел през Кипър и остров Крит до Гърция.

Петкова представила пред министъра на националната инфраструктура, енергетиката и водните ресурси на Израел развитието на газовите проекти в България – интерконекторите с Гърция и Турция и концепцията за създаване на регионален газоразпределителен център "Балкан“ на територията на България.

Щайниц на свой ред изразил надежда, че Израел може да допринесе за диверсифициране на източниците на природен газ в Югоизточна и Южна Европа и особено за България, Гърция и Италия.

Двамата министри се договорили да подготвят меморандум за разбирателство в областта на енергетиката, с акцент върху възможността за доставка на природен газ от офшорните газови находища на Държавата Израел.

Обсъдени са били и възможностите за съвместно сътрудничество в сферата на киберсигурността в енергийния сектор. В заключение, министър Петкова добавила, че страната ни би оценила високо опита и добрите практики на израелските компании в областта на проучването и добива на природни богатства и допълнила, че израелски инвеститорски фирми са добре дошли в България, пише още във ведомственото прессъобщение.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?