България с интерес към добива и доставката на туркменски газ

Борисов и домакинът му Гурбангули Бердимухамедов, сн. Министрески съвет

България има интерес нейни фирми да търсят и добиват нефт и природен газ в Туркменистан, както и да внася туркменско синьо гориво по Транскаспийския газопровод, заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си в Ашхабад с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов.

"Реализирането на Транскаспийския газопровод ще даде възможност за доставка на природен газ от Туркменистан за България чрез интерконекторните връзки с Турция и Гърция. Това ще бъде сериозна стъпка за постигането на реална диверсификация на източниците за доставки на газ за страната ни“, заяви Борисов, цитиран от правителствената пресслужба във вторник.

С Бердимухамедов са обсъдили възможностите за задълбочаването на сътрудничеството между България и Туркменистан в областта на енергетиката. Борисов е подчертал важното значение на Туркменистан за енергийната сигурност на Европейския съюз, включително и на България, в контекста на възможността за диверсификация на източниците и пътищата на доставка на природен газ за Европа чрез реализирането на Транскаспийския газопровод.

Българският министър-председател изразил и интерес към възможностите за участие на български компании в проучването и добива на нефт и природен газ, както и в изграждането и техническото обслужване на електроенергийната, газова и нефтената инфраструктура на територията на Туркменистан.

От своя страна президентът Бердимухамедов посочил необходимостта от засилване на икономическите връзки и двустранната търговия между двете държави. По думите му, Туркменистан цени изключително високо България и има готовност за засилване на сътрудничеството и инвестициите със страната ни.

Борисов е посочил, че българските строителни фирми разполагат със значителен капацитет и опит, който може да бъде използван изключително успешно в изграждането на инфраструктурата на Туркменистан и в реализираните мащабни строителни програми.

Двамата лидери са обсъдили и възможностите за съвместни действия в областта на международния транспорт и по-активното използване на потенциала и големия ресурс на българските черноморски пристанищни терминали и развитието им като интермодални центрове за транзитните превози на товари от Западна и Централна Европа през Черно море към Азия.

Според Бойко Борисов, има потенциална възможност за развиване на редовен товарен железопътен превоз Варна – Туркменбаши през Поти, Тбилиси и Баку.

Борисов и Бердимухамедов са дискутирали и необходимостта съвместни действия в сферите на туризма, образованието, науката и културата, включващи обмяна на опит, обучение на специалисти и инвестиции в конкретни проекти.

В рамките на работата на правителствената делегация изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева е подписала споразумение за сътрудничество с председателя на Съюза на предприемачите и индустриалците на Туркменистан Александър Дадаев, съобщиха от агенцията.

Двете институции ще насърчават организацията на бизнес форуми, конференции, семинари, изложби, кръгли маси и посещения на делегации. Те ще подкрепят установяването на директни бизнес контакти, осъществяване на инвестиционни проекти и създаване на съвместни предприятия в областта на селското стопанство, хранителната промишленост, шивашката индустрия и леката промишленост.

Споделяне

Още от Бизнес