България с интерес за газови доставки от Израел и Кипър

Петкова с гръцкия с иколега Статакис, сн. МЕ

България разглежда кипърско и израелски офшорни газови находища като възможни източници на суровината, с които да гарантира газовата си сигурност и да разнообрази както своите доставки, така и тези в региона на Югоизточна Европа. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в петък по време на среща в Солун с колегите си от Гърция - Георгиос Статакис, Сърбия – Александър Антич, Държавата Израел – Ювал Щайниц, и със заместник-секретаря на Департамента по енергетика на САЩ – Марк Менезес.

Те участваха в енергиен форум на Югоизточна Европа, на който бе обсъдено развитието на пазара на природен газ в региона на източното Средиземноморие и ролята на диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка за гарантиране на енергийната сигурност, съобщиха от Министерството на енергетиката.
 
Четиримата министри и представителят на САЩ са се обединили около мнението, че регионът на източното Средиземноморие би могъл да е един от стратегическите източници на алтернативни доставки на природен газ за Европа.

"Основен приоритет за България е гарантиране сигурността на енергийните доставки за страната, региона на Югоизточна Европа и Европейския съюз. Като един от възможните източници на природен газ разглеждаме новооткритите офшорни газови находища в Израел – Тамар и Левиатан, както и това в Кипър – Афродита“, каза министър Петкова, цитирана от пресцентъра си.

По думите ѝ успешното съвместно сътрудничество между България, Гърция, Сърбия и Израел ще гарантира енергийната сигурност в региона, но за да стане това, трябва да се изгради липсващата инфраструктура за транспортиране на природния газ.

По този повод и Менезес отново изказал подкрепата на САЩ за реализацията на междусистемната газова връзка Гърция-България, както и за възможността страната ни да участва в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ до Александруполис.

Изграждането на газовата връзка още е във фаза провеждане на търговете за доставка на тръби, инженер-консултант и изпълнител на самия строеж, но очакванията са най-късно до края на 2018г. да почнат реалните дейности по прокарването на тръбата и да приключат до края на 2020 г. За терминала за регазификация на втечнен газ край Александруполис все още българската и гръцката държава не са взели окончателно решение да придобият по-голямата част от засега частния проект на гръцката "Газтрейд", държаща 80 на сто, и "ГазЛог" с останалия дял.

По думите на зам.-секретаря Менезес САЩ биха могли да осъществяват доставки на втечнен природен газ за България и региона на Югоизточна Европа именно през инфраструктурата на тези два проекта, посочват още от Министерството на енергетиката..

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес