България с интерес за газови доставки от Израел и Кипър

Петкова с гръцкия с иколега Статакис, сн. МЕ

България разглежда кипърско и израелски офшорни газови находища като възможни източници на суровината, с които да гарантира газовата си сигурност и да разнообрази както своите доставки, така и тези в региона на Югоизточна Европа. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в петък по време на среща в Солун с колегите си от Гърция - Георгиос Статакис, Сърбия – Александър Антич, Държавата Израел – Ювал Щайниц, и със заместник-секретаря на Департамента по енергетика на САЩ – Марк Менезес.

Те участваха в енергиен форум на Югоизточна Европа, на който бе обсъдено развитието на пазара на природен газ в региона на източното Средиземноморие и ролята на диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка за гарантиране на енергийната сигурност, съобщиха от Министерството на енергетиката.
 
Четиримата министри и представителят на САЩ са се обединили около мнението, че регионът на източното Средиземноморие би могъл да е един от стратегическите източници на алтернативни доставки на природен газ за Европа.

"Основен приоритет за България е гарантиране сигурността на енергийните доставки за страната, региона на Югоизточна Европа и Европейския съюз. Като един от възможните източници на природен газ разглеждаме новооткритите офшорни газови находища в Израел – Тамар и Левиатан, както и това в Кипър – Афродита“, каза министър Петкова, цитирана от пресцентъра си.

По думите ѝ успешното съвместно сътрудничество между България, Гърция, Сърбия и Израел ще гарантира енергийната сигурност в региона, но за да стане това, трябва да се изгради липсващата инфраструктура за транспортиране на природния газ.

По този повод и Менезес отново изказал подкрепата на САЩ за реализацията на междусистемната газова връзка Гърция-България, както и за възможността страната ни да участва в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ до Александруполис.

Изграждането на газовата връзка още е във фаза провеждане на търговете за доставка на тръби, инженер-консултант и изпълнител на самия строеж, но очакванията са най-късно до края на 2018г. да почнат реалните дейности по прокарването на тръбата и да приключат до края на 2020 г. За терминала за регазификация на втечнен газ край Александруполис все още българската и гръцката държава не са взели окончателно решение да придобият по-голямата част от засега частния проект на гръцката "Газтрейд", държаща 80 на сто, и "ГазЛог" с останалия дял.

По думите на зам.-секретаря Менезес САЩ биха могли да осъществяват доставки на втечнен природен газ за България и региона на Югоизточна Европа именно през инфраструктурата на тези два проекта, посочват още от Министерството на енергетиката..

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?