Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България с леко подобрение в глобалния индекс за конкурентоспособност

Страната е дърпана назад от всичко, което зависи от държавата

2 коментара
България с леко подобрение в глобалния индекс за конкурентоспособност

България се придвижва с едно място напред в класацията на Световния икономически форум (СИФ) за глобалната конкурентоспособност, съобщава Центърът на икономическо развитие. Страната ни се придвижва от 50-то на 49-то място. Класацията обхваща 137 държави. За последните шест години изкачването е значимо. През 2011 г. България е заемала 74-та позиция.

Глобалният индекс за конкурентоспособност се формира на базата на 12 фактора, които обхващат цялостното икономическо и социално развитие на страните - институции, макроикономическа стабилност, инфраструктура, пазар на труда, образование и здравеопазване, обучение и квалификация на персонала, стокови пазари, финансови пазари, технологична готовност, степен на развитие на бизнеса, иновации.

Факторът, който допринася в най-голяма степен за доброто позициониране, е макроикономическата стабилност. Той има и най-голяма тежест при формирането на индекса за конкурентоспособност. Тук България е поставена на 25-о място, докато миналата година бе на 42-ра позиция.

Тези резултати са свързани с благоприятни постижения по отношение на държавния дълг като процент от БВП; ниво на националните спестявания като процент от БВП - 24.5 на сто, нисък бюджетен дефицит, ниска инфлация, сравнително добър кредитен рейтинг.

Другият фактор, който допринася в най-голяма степен за доброто позициониране, е технологичната готовност. Страната е на 39-то място със стойност на индекса 5.1. Тук са включени множество количествени показатели, които имат високи стойности. Става дума за брой на интернет потребители – 60% от населението, брой абонати на широколентов интернет – 23%, висока скорост на интернет, брой мобилни абонати – 88%.

През настоящата година по-високо се оценява ролята на чуждестранните инвестиции за технологичното развитие на фирмите, посочва Центърът за икономическо развитие (ЦИР).

България има сравнително неблагоприятни резултати при оценката на пазара на труда - от 54-та позиция страната отстъпва на 67-ма със стойност на индекса 4.3. Много ниски са оценките за сътрудничеството и разбирателството между работодатели и синдикати, невъзможността на страната да задържа и привлича млади и талантливи хора, неспособност на бизнеса да назначава професионални мениджъри, ниска производителност на труда.

Позитивно се оценява връзката между производителността и заплащането, както и гъвкавостта при определяне на трудовото възнаграждение. По традиция значително е участието на жените в работната сила, където България заема 34-та позиция.

При иновативното развитие след скок от 94-та до 65-та позиция през миналата година, страната отстъпва до 68-мо място. Въпреки това българският бизнес отдава все по-голямо значение на иновациите, отбелязва ЦИР. По разходи за научни изследвания и общ капацитет за иновации страната е на сравнително доброто 44-то място. Слабо остава сътрудничеството между бизнеса и научните организации - 74-то място.

По отношение на зрелостта на бизнеса България остава на 79-то място. Ниско се оценяват фирмените политики за обучение и квалификация на персонала, липсата на ефективни маркетингови стратегии, отсъствието на желание за делегиране на права на подчинените.

Факторът, който по традиция е крайно неблагоприятен, е състоянието на институциите. България заема 98-мо място сред 137 държави като отстъпва с една позиция в сравнение с миналата година. Според бизнеса става дума за тромава и бюрократична администрация, дълбока корупция, крайно зависима и неефективна съдебна система, разпространение на престъпност, отбелязват експертите на ЦИР.

Най-негативни са оценките за съдебната система и недостатъчната ѝ независимост - едва 108-мо място; липса на прозрачност в правителствената политика - 107-мо; плащане на подкупи - 87-мо; организирана престъпност - 119-то, липса на доверие в политиците - 88-мо, тежест на държавното регулиране - 72-ро място.

Брутният вътрешен продукт /БВП/ на България възлиза на 52.4 млрд. долара, което представлява 0.12 на сто от световния БВП. БВП на човек от населението е 7368 долара при население от 7.1 млн. души. Според доклада населението на страната е намаляло със 100 000 души за една година.

България изпреварва редица държави, които се присъединиха към ЕС през 2004-та година - Латвия (54-та), Словакия (59-та) и Унгария (60-та). Румъния заема 68-ма позиция. В световен мащаб най-конкурентоспособна остава Швейцария, следвана от САЩ, които се придвижват с едно място напред. На трета позиция е Сингапур.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. olja501013
    #2

    Съдебната система - 108 място!!! Липса на прозрачност в правит. политика - 107!!! Организирана престъпност - 119!!! От 137!!! Това е!!!

  2. Лизи Гугуткова
    #1

    Пак добре, въпреки мафията. Рашките се радват , че "великата русия е на 38-мо място.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.