България с най-добър бизнес климат в Европа

България заема първо място в Европа по състояние на бизнес климата за 2012 г., съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, цитирайки изследване  на Европейската асоциация на търговско-промишлените палати. Проучването е направено сред членовете на асоциацията, които споделят очакванията си за развитието на техния бизнес.

Те са определели България като страната с най-добър бизнес климат, поставяйки я пред Швеция,Турция, Румъния, Белгия, Малта и Великобритания. Държавите с най-лош бизнес климат според изследването са Гърция, Дания, Австрия, Испания и Португалия.

Позитивни очаквания за развитието на бизнеса у нас през настоящата година имат 48.2 процента от индустриалния сектор и 46.9 на сто от фирмите от сферата на услугите. Постигнатият успех от нашата страна е на фона на значителното влошаване в общия показател в Европа, похвалват се от ведомството.

По показателя очаквания за общ оборот страната ни е наредена на трето място след Полша и Турция. По-надолу в класацията са Белгия, Естония и Швеция. Най-слабите страни по показателя са Гърция, Унгария, Кипър, Испания и Чехия.

Трета позиция заема страната и и в очакванията за вътрешни продажби, като пред нас са Турция и Полша. След България са Белгия, Румъния и Швеция. Най-слабо представящите се страни по този показател са Гърция, Португалия, Испания, Чехия и Великобритания.

По показателя очаквания за експорт страната ни е наредена на второ място след Португалия. След България остават Турция, Гърция, Естония, Полша и Дания. В дъното на тази класация са Унгария, Чехия, Великобритания, Кипър и Хърватска.

Страната ни заема четвърто място по очаквания за състоянието на заетостта. Първите три позиции са за Турция, Белгия и Естония. След нас в класацията са Полша, Малта и Франция, а в най-лоша ситуация са Гърция, Испания, Кипър, Португалия, Чехия и Италия.

България е на трето място в Европа по показателя очаквания за инвестиции. Лидер в тази класация е Турция, следвана от Полша. След нашата страна се нареждат Румъния, Естония, Малта и Белгия. Най-лошо представящи се държави по този показател са Гърция, Испания, Португалия, Чехия и Хърватска, сочи изследването на европалатите.

 

Споделяне

Още от Бизнес