България с най-голям ръст на нощувките в ЕС за полугодието

Над 8 млн. са спали в места за настаняване у нас, лидер е Испания – с над 188 млн. нощувки

България с най-голям ръст на нощувките в ЕС за полугодието

България е постигнала най-голям ръст на нощувките в Европейския съюз за първите шест месеца на годината, сочат данни на "Евростат".

Над 8.2 милиона са реализираните нощувки от чужденци и българи у нас за периода януари – юни 2016 г. Това е с 18.3% повече спрямо същия период на миналата година.

Ръст от 18% е отчетен и в Словакия, където се реализирани над 6 милиона нощувки.

Като цяло туризмът отбелязва растеж в Европейския съюз, като увеличението е средно с 2.9% за първите шест месеца на годината, спрямо година по-рано.

Най-много нощувки в местата за настаняване – хотели, мотели, къщи за гости са реализирани в Испания (188 млн.), Германия (170 млн.), Франция (158 млн.), Италия (144 млн.), сочат данните на Евростат.

"Увеличеният брой туристи повишава значително и приходите в бюджета. За първите седем месеца на 2016 г. те са увеличени с близо половин милиард лева или с 15% повече в сравнение със същия период на 2015 г.", коментира министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от ведомството ѝ.

По думите ѝ за първите седем месеца на тази година, общите приходи от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс по данни на БНБ, възлизат на над 3.4 млрд. лв.

Принцът на Саудитска Арабия Султан Ал Сауд, който беше на посещение у нас, е бил заинтересуван от потенциала на България да развива планински туризъм, казва Ангелкова. Принцът е успял да види пистите на Боровец и Витоша.

В края на миналата седмица министър Ангелкова е завела представители на дипломатическия корпус в района на Странджа, а техен домакин е бил кметът на община Средец Иван Жабов.

"Веднага след тази визита, само за един ден, е имало над 150 посетители на едно от най-магнетичните места в региона – Марков камък, което е абсолютен рекорд", каза Ангелкова. Тя се ангажира, че ръководеното от нея министерство ще продължи доброто сътрудничество с представителите на дипломатическите мисии като възможност за популяризиране на туристическия потенциал на страната ни.

Споделяне

Още от Бизнес