България с най-голям спад на строителството в ЕС

Заради забавени инфраструктурни европроекти намалението е 4 на сто

България с най-голям спад на строителството в ЕС

България бележи най-голям спад на строителството през септември на месечна (-2.1%) и годишна база (-4%) в Европейския съюз (ЕС). Това показват данните на европейската статистическа служба – Евростат. Тринадесет държави не са предоставили данни.

Строителната продукция у нас намалява на фона на растеж в останалите европейски страни. Основната причина за спада е в намалените обеми на инфраструктурното строителство – магистрали, пътища и пречиствателни станции, финансирано от държавния бюджет и еврофондовете. Правителството изостава и с изпълнението на капиталовите си разходи като към края на септември бяха усвоени малко над една трета от планираните над 6.1 млрд. лв.

В същото време в еврозоната и ЕС е отчетен ръст както на месечна, така и на годишна база на произведената строителна продукция. Строителството в Еврозоната е по-голямо, като основен двигател са Франция, Германия и Великобритания.

За еврозоната е отчетен ръст от 2 на сто на произведената строителна продукция през септември спрямо август, а в ЕС – увеличението е с 1.7 на сто. Положителният тренд идва след  спада в строителството през осмия месец на годината от 0.6 на сто за еврозоната и 0.5 на сто в ЕС спрямо юли.

На годишна база увеличението на строителната продукция през септември е значително по-голямо – 4.6 на сто за еврозоната и 4.2 на сто за ЕС.

Сградното строителство с по-голям растеж

Сградното строителство отбелязва по-голямо увеличение спрямо инфраструктурното както на месечна, така и на годишна база, показват данните на Евростат.

В еврозоната сградното строителство е нараснало с 2.2%, а инженерното строителството - с 1.8% през септември спрямо август. В ЕС увеличението на строителството на сгради расте с 3.1%, а инфраструктурното  - с 1.4%.

Сред държавите членки, за които има данни, най-голямо увеличение на производството в строителството е отчетено във Франция (3.7%), Германия (2.2%) и Великобритания (1.8%).

Най-голям спад се наблюдава в България (-2.1%), Словения (-1.2%) и Швеция (-0.5%).

Сградното строителство расте с по-големи темпове на годишна база. За еврозоната ръстът е 4.8 на сто за септември, а за ЕС е 7.7 на сто. В същото време инфраструктурното строителство е нараснало с  4.3% на месечна база и и с 2.9% на годишна.

Сред държавите членки, за които има данни, най-голямо увеличение на производството в строителството на годишна база е регистрирано в Унгария (25.8%), следвано от Словения (25.7%) и Полша (20.2%). Това показва, че в тези страни вече е започнало активното усвояване на европейските средства за инфраструктура, докато в България се бави.

Инфраструктурата дърпа България надолу

Причината за спада на строителството у нас през септември се дължи основно на забавянето на големите инфраструктурни проекти, които се финансират с европейски средства. Нови договори в строителството бяха сключени през последното тримесечие на годината, като реално изпълнението на обектите ще започне през пролетта на 2019 г.

Така на месечна база инфраструктурното строителство намалява с 3.1% през септември, а на годишна спадът е 2.5%.

При сградното строителство, което дърпаше сектора напред през изминалите години, вече се наблюдава спад, като най-вероятно това се дължи на предупреждения за прегряване на пазара на имоти в големите градове. Така на месечна база е отчетено намаление на строителството на сгради с 1.1 на сто, а на годишна – с 5.1 на сто.

Друг фактор, който оказва влияние върху сградното строителство, е липсата на яснота дали ще бъде продължена Националната програма за енергийна ефективност на частни жилища, която се очаква да приключи през 2019 г.

Споделяне
Още от Бизнес

Бихте ли летували във вилната зона на парк "Росенец" край Бургас?