България с най-голяма дефлация в ЕС след Гърция през януари

Спадът на цените в ЕС е най-големият от юли 2009 г. насам

България с най-голяма дефлация в ЕС след Гърция през януари

С дефлация от 2.3% България се нарежда веднага след Гърция по спад на цените през януари на годишна база. В южната ни съседка отчетената дефлация е 2.8%, сочат данните на Евростат – европейската статистическа служба на ЕС.

Общо в 23 страни от съюза е отчетена дефлация, докато само в пет има инфлация. Това са Малта (0.8%), Австрия и Румъния ( по 0.5%), Швеция (0.4%) и Великобритания (0.3%).

Спрямо декември 2014 г. годишната инфлация е намаляла в почти всички държави-членки, с изключение на Кипър, Малта и Швеция, сочат данните на Евростат.

Така заплахата от дефлация продължава да тегне върху целия ЕС, където цените се понижават за втори пореден месец. Цените през януари са паднали с 0.5 на сто в ЕС, след понижението от 0.1 на сто през декември. През януари 2014 г. отчетена инфлация беше 0.9%.

Данните за еврозоната са още по-лоши. На годишна база цените във валутния съюз са паднали с 0.6% през януари, след като през декември отстъпиха с 0.2 на сто. Година по-рано инфлацията в еврозоната беше 0.8%.

Това е най-големият спад на цените в еврозоната от юли 2009 г. Основната причина за това е рязкото понижение на енергийните цени, които са паднали с 9.3% през януари, при намаление от 6.3% през декември, отбелязва Франс прес.

Евростат отчита, че понижението на цените през януари е най-голямо при горивата – 0.77 процентни пункта, нафтата – 0.24 пр. пункта и телекомуникациите – 0.05 пр. пункта. В същото време се отчита леко поскъпва на цените в ресторанти и кафенета с 0.14% и на цигарите с 0.07%.

Продължаващата дефлация може да доведе до намаляване на заплатите и на потреблението, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес