България с най-много докладвани измами по земеделските фондове

С 35% са намалели злоупотребите с еврофондове в ЕС на годишна база

България с най-много докладвани измами по земеделските фондове

За трета поредна година България е номер едно по докладвани измами на ОЛАФ. И през миналата година страната ни отново е съобщила най-много злоупотреби по земеделската и рибарската програма. Това става ясно от доклада на Европейската комисия за защитата на финансовите интереси на съюза.

България е докладвала 37 случая, следвана от Румъния с 25. В същото време някои от големите страни, които харчат най-много от аграрния фонд, като Франция, Германия, Испания и Великобритания продължават да отчитат много малък брой нередности като измама. Това според Брюксел повдига въпроса дали те ги занижават умишлено или поради грешно тълкуване на термини като "подозрение за измама" и "установена измама", а също така и способността на системите за контрол в тези страни да откриват такъв тип нередности.

Сметната палата неотдавна отчете, че България е докладвала случаи за нередности, които, според одиторите са технически грешки, а не злоупотреби.

 

България е докладвала, че са възстановени на бюджета около един милион евро заради допуснати нередности през 2011 г. Такава сума са възстановени в около една трета от страните членки на ЕС.

 

Страната ни заедно с Чехия, Малта, Полша и Австрия има централна база данни и система за отстраняване на грешките. Повечето страни, сред които и България, са докладвали, че ползват разработени стратегии в борбата с измамите с европейските фондове.

 

Като цяло Брюксел отчита намаляване на злоупотребите с европейските фондове с 35% през 2011 г. спрямо година по-рано. Докладваните нередности като измама са 1230 през миналата година.

 

Намаляването на докладваните случаи на измама е очаквано, е посочено в доклада. Причината за пика през 2010 г. се дължи на "цикличния" ефект на затваряне на програмния период 2000-2006 г., както и на въвеждането на системата за управление на нередности, която доведе до ускоряване на процеса на докладването им, отчита Европейската комисия.

 

Намаление на предполагаемите злоупотреби е отчетено при всички европейски фондове. В областта на политиката на сближаване, която е основен фокус на този доклад, случаите на нередности са намалели с 41% в сравнение с 2010 г. В областта на селското стопанство докладваните случаи на злоупотреби са по-малко с 66%.

 

Както и през предишните години, така и сега Полша, Германия и Италия са съобщили по-голямата част от случаите - 149 от общо 276 докладвани нередности по политиката на сближаване, която се финансира от кохезионния фонд. Германия е дадена за пример като най-успешната страна, която преследва измамите.


Най-често съобщените нередности за измама са ползването на фалшиви или фалшифицирани документи като декларации или сертификати, за да се оправдаят недопустими разходи.

 

Общо 295 млн. евро, което е 0.2% от бюджета на ЕС за 2011 г., са били предмет на злоупотреби и трябва да бъдат възстановени, е посочено в доклада.

 

Възстановяването на средства на ЕС, свързани с нередности и злоупотреби, се е подобрило, отчита още Брюксел. През 2011 г. Еврокомисията е поискала да бъдат върнати около 2 млрд. евро под формата на т. нар.финансови корекции.

 

Европейската комисия призовава държавите членки с ниско равнище на възстановявания да вземат мерки за подобряване на този показател и да преминат към конфискуването на активи в случаите, в които получателите не върнат неправомерно взетите пари.

 

Неотдавна Брюксел поиска злоупотребата с европейски средства да се преследва със затвор. Това според Еврокомисията ще има възпиращ ефект срещу злоупотребите.

 

“Европейската комисия продължава с политиката си на нулева търпимост по отношение на злоупотребите и нито цент от парите на данъкоплатците не трябва да бъде изгубен в полза на лица, извършващи злоупотреби”, каза Алгирдас Шемета, комисар на ЕС за данъчното облагане и митническия съюз, одита и борбата с измамите, след публикуването на доклада.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?