В доклада на "Репортери без граници" за 2011-та

България с най-ниската досега оценка за свободата на медиите

В света "никога не е имало повече цензура"

"Никога не е имало повече цензура и по-многобройни посегателства срещу физическата неприкосновеност на журналистите". Това се посочва в десетия годишен доклад на журналистическата асоциация "Репортери без граници", разпространен в сряда. В сравнение с предишния доклад България е паднала с девет места до 80 място – най- -лошата оценка за страната, откакто съществува тази класация.
 
В доклада се посочва, че журналистите са работили в трудни условия навсякъде по света, включително в утвърдени демокрации като Съединените щати, Франция или Италия през 2011 - годината на арабските революции и на протести в редица страни.

"Репресии бе водещата дума на изтеклата година. Свободата на информацията никога не е била толкова тясно свързана с демокрацията, работата на журналистите никога не е пречела по-силно на враговете на свободата", се казва в доклада, който прави преглед на състоянието със свободата на словото в 179 страни.

Твърде малко са държавите, където има добри условия на работа за журналистите - те са Норвегия, Финландия, Германия, Швеция, Швейцария, Австрия, Ирландия, Белгия, Холандия и Люксембург, Кабо Верде, Канада и Намибия. От първия годишен доклад на организацията на първо място по този показател остава Финландия.

Със своето 80-то място България е на опашката сред европейските страни – преди нея са Гърция - 70-то и Италия - 61-во място. В доклада се посочва, че у нас журналисти продължават да бъдат заплашвани и дори умишлено нападани, което се отнася главно за журналисти, пишещи за корупцията или организираната престъпност.

Оценката за България през 2011-та най-ниската от всички досегашни доклади на "Репортери без граници". През 2002 г. страната ни бе на 38 място, през 2003-та – на 35-то,  2004-та – 36-то, 2005-та – 48-мо, 2006-та – 36-мо, 2007-ма – 51-во, 2008-ма – 59-то, 2009-та – 68-мо и 2010-та година – 71-во място.

Гърция запазва миналогодишната си позиция, въпреки, че, както се посочва в доклада, по време на масовите протести много репортери са работели в условия, близки до тези в страни, в които се води война. Унгария заради масово критикувания ѝ нов медиен закон, ограничаващ правата на медиите, пада със 17 позиции до 40-то място.

От 19-то на 28-мо място пада Великобритания, заради скандала с вестник "Нюз ъв дъ уърлд". Заради сплашването на журналисти под предлог, че това е част от войната срещу тероризма, Турция се срива до 148-мо място. Германия тази година се подобрява с една позиция - от 17-то на 16-то място.

Еритрея, Туркменистан и Северна Корея са наречени "пъклената тройка" - в тези страни няма никаква публична свобода и те са на последните места в класацията, след Сирия, Иран и Китай.

"Уравнението е просто - липсата или потъпкването на публичните свободи водят механично до потъпкване на свободата на словото. Диктатурите се страхуват от информацията и я забраняват, особенокогато са уязвими от нея", гласи докладът на "Репортери без граници".

Арабските революции са се отразили по различен начин върху работата на журналистите. В Тунис има тенденция към подобряване, въпреки че все още там няма свободен и независим печат. За една година Тунис се е изтеглил с 34 места напред в класацията и е на 134 място. Египет обаче е отстъпил с 39 места до 166-а позиция заради небивали прояви на насилие срещу журналисти.

"Сякаш през 2011 г. изкушението за контрол над информацията е било по-голямо, отколкото преди 10 години", заяви генералният секретар на асоциацията Жан-Франсоа Жулиар. В САЩ 25 журналисти са били арестувани или подложени на полицейска бруталност при отразяване на протестни движения. САЩ са "потънали" на 47-мо място в класацията, след като са били на 20-о през 2010 г.

Франция е на 38-а позиция. Журналистите са подлагани на натиск, когато става дума за защита на източниците им и когато разследват приближени на властта, посочва "Репортери без граници".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?