Според министъра на отбраната Ангел Найденов

България с негативи в 10 области при контрасанкции на Русия

Подкрепили сме съюзниците, но трябва да оценим икономическия ефект за нас, каза той

Ангел Найденов, сн. БГНЕС

Поне в 10 области ще имат негативен ефект върху България, ако Русия предприеме контрамерки срещу наложените ѝ санкции от страна на ЕС и САЩ, коментира министърът на отбраната Ангел Найденов в събота пред Дарик радио. Той оспори тезата на президента Росен Плевнелиев, който предишната вечер пред БНТ каза, че "ЕС трябва да покаже, че ние сме готови да защитаваме ценностите, ако трябва – и да забравим калкулациите и да се обърнем към това кои сме ние и кои са нашите ценности".

Също в петък премиерът Пламен Орешарски след среща на лидерите на ЕС в Брюксел не изключи напълно възможността България да наложи вето върху икономически санкции на Европейския съюз срещу Русия, които трябва да бъдат наложени с пълен консенсус от всички страни членки.

„Няма дребни сметки, когато могат да се идентифицират поне десет области на негативно отражение на реципрочни действия от стана на Русия срещу България“, заяви Найденов. Очевидно няма как да не се направи оценка на такова негативно влияние, допълни той и даде пример като евентуално потърпевша сфера поддържането на изтребителите, изобщо на руските машини, с които е оборудвана българската армия. Същото се отнася и за военно-ремонтните заводи, които са пригодени да работят с руска техника както и за нуждата на армията отново да се превъоръжава заради остарялата ѝ техника.

Найденов не можа да се ангажира с прогноза за позицията след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, която президентът свиква в понеделник заради кризата с Украйна, на което ще се обсъдят и потенциалните рискове пред България, свързани с развитието на събитията там.

„Имаме действия на Русия, които нарушават териториалната цялост на Украйна - това беше позиция, заявена включително на различни международни форуми", посочи министърът.

„Не могат да се признаят резултати на референдум, които са в нарушение на законодателството на Украйна и на международните норми", каза още Найденов.

Той защити поведението на външния министър Кристиан Вигенин, който беше критикуван от някои социалисти заради посещението си в Украйна:

„Не виждам нищо по-естествено от това министърът на външните работи да посети размирни райони, какъвто беше в случая този на Украйна, и да проведе срещи с управление, признато и прието от международната общност".

Министърът припомни, че България до момента не е наложила вето за санкции срещу Русия.

Ангел Найденов съобщи още, че са нужни още девет бойни самолета като предстои да се уточни дали те ще бъдат нови или втора ръка и тъй като става дума за голяма сума Народното събрание ще трябва да вземе решение за подобна сделка. Не стана известно дали скоро предстои да се вземе това решение.

Споделяне

Още по темата

Още от България