Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България с нови условия за АЕЦ "Белене"

89 коментара
България с нови условия за АЕЦ "Белене"

На 1 юни, когато трябваше да бъде парафиран окончателният договор за изграждането на АЕЦ "Белене", българската страна е изпратила официално писмо на руския изпълнител, че в резултат на два месеца преговори не е постигната договореност. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в четвъртък пред Нова телевизия. Преговорите продължават, каза той и уточни, че България е поставила четири условия.

"Първо, отразяването на изискванията за безопасност в светлината на новите критерии, стрес-тестове и т.н., как те са отразени в техническия проект. Второ, върху преработването на проектодоговора по начин, който да направи възможен в него да влезе и външен инвеститор. Това във финансите се казва договорът да бъде банкируем. И третото е нов финансов модел, който включва осъвременено пазарно изследване, структура на финансирането и начин на определяне на цената...Искаме и подробности за предложеното от тях финансиране", заяви министър Трайков.

Той поясни, че "досега разговорите са били за какъв срок е предложеното финансиране - за колкото поискате. А на каква лихва - ами, на ниска лихва". Затова предложението за руското финансиране трябва да бъде конкретно отразено във финансовия модел.

Министър Трайков посочи, че задачата на наетия от България консултант HSBC банк е да привлече външни инвеститори за проекта, "а за да стане това, трябва да има договор, който е по международен модел, с който инвеститорите са свикнали да работят, какъвто настоящият не е". "Той е направен за отношения между Русия и Виетнам, Русия и Иран, такъв тип договор", разясни министърът.

В началото на април директорът на НЕК Красимир Първанов подписа "забранена" клауза с "Атомстройекспорт", според която на 1 юни се парафира Договор за изпълнение, доставка и строителство на АЕЦ "Белене", а на 1 юли се подписва. Избухналият скандал приключи с уволнението на Първанов и последно предупреждение за Трайков от страна на премиера Бойко Борисов, а топката бе прехвърлена в полето на консултанта HSBC, който да каже изгоден ли е проектът и да привлече инвеститори. Консултантът все още не се е произнесъл, но миналата седмица министър Трайков заяви, че ще трябват още 2-3 месеца преговори с руския изпълнител, както и пренаписване на договора за "Белене".

"Руската страна трябва да даде своя принос в постигането на тези споразумения, двете страни ще имаме нужда от значителен период от време, в който нищо не трябва да се случва по проекта. Да не се започват нови... производства на ново оборудване, основно това, за да не се започват нови разходи", уточни Трайков в четвъртък пред Нова телевизия. Той посочи, че консултантът още не е казал при какви условия си заслужава да се реализира проектът, като окончателното решение ще е на НЕК и на българското правителство.

АСЕ: Няма нужда от нов договор, а от цена, но НЕК не дава разчети

Малко по-късно Генадий Тепкян, вицепрезидент на руската "Атомстройекспорт" (АСЕ), заяви пред български журналисти, че Русия не е получавала официално искане от България за написване на нов договор за АЕЦ "Белене" и при среща с консултанта HSBC преди два дни този въпрос не е поставян. Тепкян участва в десетата ядрена конференция край Варна, организирана от Българския атомен форум, чиито представители са пряко ангажирани с поръчки и за АЕЦ "Белене", и за "Козлодуй".

Според Тепкян подписаният през 2008 г. контракт няма нужда от пренаписване, а от определяне на цената, по която обаче все още не може да се постигне никакъв напредък, тъй като от НЕК не давали никакви разчети за образуването на крайната цена.

Представителят на АСЕ предупреди,че всяко забавяне на старта на проекта го оскъпява с 4.5 процента на всеки шест месеца и безсмислено се губят пари.

Миналата събота министър Трайчо Трайков каза, че България ще поиска от Русия изцяло нов договор за "Белене", тъй като старият не е на пазарен принцип, а политически, в който две страни се разбрали, че от проекта ще текат пари.

Тепкян коментира, че сключеният вече договор спазва изискванията и принципите на организацията ФИДИК, в него няма параметри, които да засягат европейски изисквания в ядрената сфера, за да се променя документът.

Тезата, че в сключения вече договор с АСЕ може да има клаузи, които не отговарят на европейските изисквания и трябва да се променят, допусна преди това евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев, но и според него не се налага генерална промяна на контракта.

Тепкян смята, че по 91% от договора нещата са ясни, тъй като преговорите са много интензивни в последния половин месец. По думите му от руска страна всеки път искали НЕК да им предоставят изчисленията си за цената, но всеки път не получавали методика, по която да се пресмята оскъпяването на ядрения проект.

Сключеното от правителството на тройната коалиция споразумение е при цена на централата 3.997 млрд. евро, с която руснаците спечелиха търга за АЕЦ "Белене", но с условие да се договори инфлацията, каквито са изискванията по ФИДИК. Това обаче все още не е направено. По настояване на премиера Борисов АСЕ предложи твърда цена от 6.298 млрд. евро, но българското правителство смята, че тя не трябва да надхвърля 5 млрд. евро.

"На НЕК всеки път им казваме : Дайте методика, посочете ни къде грешим в нашата сметка, за да я оправим, но това не се случва", каза Тепкян. Той коментира, че разбира, че има неща в преговорите, които не зависят от НЕК.

Според него е безсмислено да се удължава отново срокът на споразумението, защото това е напразна загуба на средства. За започване на строежа на АЕЦ "Белене" вече се посочва март 2012 г., а това е трябвало да стане през март 2009 г., съгласно предишни споразумения, посочи вицепрезидентът на АСЕ. Той обаче не пожела да се ангажира този път с коментари за евентуално съдене на България и търсене на компенсации за неизпълнение на договора.

В отговор на въпрос за нежеланието на АСЕ да се пренаписва договорът, министър Трайков коментира: "Какво означава не иска? Това е нашата позиция в преговорите и това е ясно изразена позиция".

НЕК: Анализът на HSBC не изключва преразглеждане на клаузи от договора

По повод изявленията на вицепрезидент на "Атомстройекспорт" Генадий Тепкян по-късно пресцентърът на НЕК разпространи официално съобщение, в което се посочва, че анализът на банката консултант HSBC "не изключва възможността за преразглеждане на клаузи от проекта на Договора за проектиране, доставка и изграждане на централата с оглед на уреждането на отношенията между страните в зависимост от избрания модел на определяне на цената и на рисковете, които произтичат за тях.

От НЕК посочват, че в момента се анализират двата предложени засега модела за определяне на цената на проекта - твърда цена или базова цена плюс ескалация. Разбираемо тези анализи отнемат време, тъй като изборът на конкретен модел е пряко свързан с поемането и разпределянето на риска от реализирането на проекта между НЕК и "Атомстройекспорт", се казва в съобщението.

По-нататък в него се изтъква че "при установяване на небанкируемост на проекта, може да се наложи ревизия на договора", което българската страна е заявила на приключилия тази седмица кръг от преговори.

От НЕК отбелязват, че "Атомстройекспорт" не може да очаква предложение за нов договор от HSBC, тъй като в качеството си на консултант банката не е в позиция да прави подобно предложение.

България, като член на ЕС, е длъжна да се съобразява с всички изисквания и договорености на съюза, независимо от условията на трети страни. Въпросът за цената е ясно коментиран от българската страна, включително в лицето на министъра на икономиката, енергетиката и туризма. По този параметър няма доближаване на двете позиции на този етап. Именно кое, с колко и за какъв период се оскъпява, е предмет на настоящите преговори между страните, се посочва в съобщението.

Новите евроизисквания ще бъдат приложени при лицензирането на техническия проект

Междувременно стана ясно, че лицензирането на техническия проект на АЕЦ "Белене", което върви от две години, ще продължи и през следващата заради поисканите от Европейската комисия стрес -тестове за съществуващите и бъдещите ядрени централи в Европа.

Проектът АЕЦ "Белене" по принцип не попада в обхвата на планираните от ЕК стрес- тестове за издръжливостта на ядрените централи в ЕС, новите изисквания на европейските ядрени регулатори ще бъдат приложени в хода на одобрението на техническия проект, заяви председателят на Агенция за ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев при откриването на ядрения форум.

"Предполага се, че заложените критерии за безопасност в проекта за АЕЦ "Белене" ще отговарят на изискванията на ЕК. Затова поискахме от НЕК самостоятелен анализ по безопасността, който ще бъде взет под внимание при одобрението на техническия проект на централата", обясни Цочев.

Очаква се крайните резултати от стрес -тестовете на ядрените централи в Европа да приключат до края на тази година и резултатите от тях да се одобрят в средата на следващата година.

Евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев коментира пред журналисти, че АЯР не може да не отчете при одобряването на проекта за АЕЦ "Белене" стрес -тестовете, които ще се проведат във всички европейски атомни централи, и паралелно подготвяните ядрени стандарти на Евросъюза изисквания, които се очаква да бъдат приети през 2012 г. Той обаче призна, че засилените изисквания за безопасност на европейските реактори ще оскъпят и "Белене", и удължаването на живота на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй".

Стрес- тестовете са само началото на промяната на правилата в ядрената енергетика, стана ясно от думите на Цочев, който посочи още, че може да се очакват промени в световните ядрени стандарти и изискванията към самите ядрени регулатори.

Първанов: Европа може да остане без ток, България да се възползва

Президентът Георги Първанов, който през 2006 г. заедно с тогавашния руски президент Владимир Путин договори "Големия шлем" на трите големи енергийни проекти с Русия, изпрати поздравителен адрес до атомния форум, в който акцентира на АЕЦ "Белене".

Форумът се провежда преди старта на АЕЦ "Белене", която е в най-напреднала фаза на развитие от всички ядрени проекти в ЕС, притежаваща доклад за оценка на въздействието върху околната среда и одобрение от Европейската комисия. АЕЦ "Белене" ще е една от трите ядрени централи в Европа от поколение 3 и 3+ в Евросъюза, посочи държавният глава в писмото си.

Първанов очевидно е проспал развитията от март насам, когато ЕК заяви, че ще преразгледа одобрението си за АЕЦ "Белене" и че предстои изработването на нови, завишени стандарти за ядрена безопасност. Другият спорен момент е какво поколение са руските реактори, предназначени за "Белене". Те са базирани на модел от поколение 2 от 1992 г., който впоследствие е усъвършенстван, но редица независими експерти смятат, че не е поколение 3.

"В случай, че Европа остане без ядрени мощности, ще се наложи да внася ток, а България трябва да се възползва от възможността да изгради нови 2000 мегавата, защото по изчисления нуждите на региона ще бъдат около 12 хил. мегавата през следващите десет години", се казва в поздравителния адрес на Георги Първанов към ядрената конференция "Булатом". "Някои се давят накрая на Дунава, сега е време да докажем, че можем да плуваме в дълбоки води", казва президентът, който визира финалната фаза преди началото на строежа на втората ядрена централа "Белене".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

89 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. tim
  #90
 2. българка
  #89
 3. М.Михайлов
  #88
 4. N
  #87
 5. ПРЕПЕЧАТ
  #86
 6. ВИКТОР
  #85
 7. greg68
  #84
 8. Уй
  #83
 9. Стар Краставичар
  #82
 10. 123
  #81

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.