България с три изисквания за F-16: Цена около 1.8 млрд. лева, доставка до 36 месеца и поддръжка у нас

"Локхийд Мартин" очаква конкретната оферта да е готова през юни, а месец по-късно да има сделка

F-16 Block 70, сн. "Локхийд Мартин"

България има три изисквания, за да сключи сделка за купуването на нови изтребители F-16 Block 70 – цената да се движи около 1.8 млрд. лева с ДДС, първите машини да са доставени до три години след подписването на договора и основната поддръжка на машините да се извършва в България. Това обясни военният министър Красимир Каракачанов, който в четвъртък бе изслушан от депутатите във военната комисия.

Преговорите, които се водят на междуправителствено ниво, вече са напреднали и е възможно сделката да бъде факт през юли, потвърди Каракачанов.

Той очаква американският конгрес през юни да разреши сделката и да гласува какъв да е максималният ѝ таван, каквато е практиката при подобни договори. Каракачанов предупреди, че вероятно таванът ще е по-висок от крайната цена, тъй като обикновено се гласувала по-висока сума, която да може да покрива евентуални нови разходи.

Малко по-рано в сряда Джеймс Робинсън от американската компания "Локхийд Мартин", която произвежда самолетите, също каза, че очаква сделка през юли.

Преговорите се водят на междуправителствено ниво и двете страни вече са обсъдили програмата детайлно, уточни Робинсън пред Mediapool.

България преговаря със САЩ за закупуването на 8 изтребители, но първоначалната оферта на американците надвишаваше заложения бюджет от 1.8 млрд. лева с ДДС. Парламентът обаче гласува възможност сделката да се отклони от това изискване. "Локхийд Мартин" обяви от своя страна, че продължава да работи с правителствата на България и Съединените щати за "идентифициране на възможностите за намаляване на разходите за F-16 Block 70", но все още няма публична информация каква отстъпка в цената е възможна.

Цената и сроковете за доставката

Каракачанов коментира в четвъртък, че няма как да се излиза много извън ориентировъчната цена от 1.8 млрд. лева с ДДС.

Към момента не е ясно дали американците ще могат да отговорят на това изискване, въпреки че официални представители на САЩ поеха подобен ангажимент.

Джеймс Робинсън не каза дали към момента е постигнат пробив в преговорите. По думите му разговорите по тази тема са строго конфиденциални и зависят от много неща.

Той съобщи обаче, че "Локхийд Мартин" очаква да започне производството на изтребители "Локхийд Мартин" още това лято в новия си завод в Южна Каролина. Първо ще се строят поръчаните машини от Бахрейн и Словакия, а после и тези за България.

Ако България и САЩ постигнат сделка, първите машини ще пристигнат през 2023 година. Обучението на българските пилоти пък ще започне още през 2020 - 2021 година.

Първоначалното българско изискване бе първите машини да пристигнат до две години след сключването на сделката, но то явно няма да бъде изпълнено. Каракачанов коментира от своя страна, че България е склонна да позволи увеличаване на срок с доставки само с още 12 месеца.

Така вероятно "Локхийд Мартин" ще успее да влезе в него.

Одисеята с новите изтребители

България подготвя покупката на нови изтребители от поне 10 години, но така и не може да стигне до сделка. По време на първото правителство на ГЕРБ страната ни бе на една крачка да вземе F-16 втора ръка от Португалия и САЩ, но кабинетът подаде оставка.

Българското правителство защити избора на F-16 пред основния им конкурент шведския "Gripen" със стратегическото сътрудничество и пълния пакет способности. Швеция обаче каза, че остава на линия, ако разговорите с американците се провалят.

Швеция предлага не 8, а 10 самолета и твърди, че офертата ѝ влиза в доскорошния таван на проекта от 1.8 млрд. лева с ДДС. Според българския анализ обаче закупуването на нови изтребители Gripen ще надхвърли бюджета, ако към тях се добави цялото изисквано оборудване и въоръжение. Швеция е поставила акцента върху предложение за самолет, оборудван за операция Air Policing – охрана на въздушното пространство.

Превръщането на самолета в "многофункционален“, ще изисква договори с трети страни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?