Все повече сигнали за дискриминация срещу граждани с българско самосъзнание

България с три условия към Македония, за да я подкрепи за ЕС

Да се подпише добросъседско споразумение, общи правителствени заседания и съвместни групи

България с три условия към Македония, за да я подкрепи за ЕС

България официално постави три условия на Македония, за да подкрепи членството ѝ в Европейския съюз. Външният министър Николай Младенов заявява в писмо до македонския си колега Никола Попоски, че София предлага подписването на споразумение за добросъседски отношения и сътрудничество, изграждането на съвместни работни групи за укрепване на отношенията ни в ключови области и създаването на Съвет на високо равнище под формата на годишни междуправителствени заседания.

"Ако се гарантира изпълнението на така предложените споразумения, това ще осигури подкрепата на България за интеграция на Република Македония в ЕС", посочва Николай Младенов, цитиран от пресцентъра на Външно министерство.

Българското правителство втвърди тона към Скопие през последните месеци, като обяви, че е възможно да не подкрепи през декември Македония за получаване на дата за преговори с ЕС. Възможно е решението да бъде оставено в ръцете на депутатите. Те ще трябва да се произнесат по цялостен документ за отношенията със съседите, който според Николай Младенов трябва да определи "червените линии" на взаимоотношенията ни със Скопие.

Младенов предлага споразумението да се базира върху договореното в декларацията, подписана от премиерите Иван Костов и Любчо Георгиевски през 1999 година.

Младенов пише до Попоски, че двустранните отношения през последните пет години не са на ниво, подходящо за две толкова близки и взаимосвързани страни.

Според него налице е последователното засилване на анти-български действия и реторика в Македония, "имащи за цел да подчертаят това, което ни разделя, а не това, което винаги ни е обединявало". Той отбелязва, че расте броят на сигналите за дискриминация срещу граждани, които са запазили българското си самосъзнание, а опитите на българската страна да намери начин за съвместно честване на богатото ни културно-историческо наследство не получават подкрепа в Скопие.

"Подобна политика на разделение отразява една отдавна отминала епоха и принадлежи твърдо към миналото. Наше морално, историческо и политическо задължение е да преобърнем съществуващите негативни тенденции, за да се приближи вашата страна до желаното членство в ЕС,” посочва още Младенов, след което очертава пътя към постигането на тази цел, минаващ през трите български предложения.

Младенов припомня още, че България първа е признала независимостта на Македония, осигурила ѝ е безпрепятствен достъп до морските си пристанища по време на санкциите срещу бивша Югославия и блокадата на Македония, предоставила е помощ за временните бежански лагери по време на кризата в Косово и други.

След като България даде да се разбере, подкрепата ѝ за еврочленството на Македония няма да е безусловна, Скопие идентифицира София като втора пречка пред членството си в ЕС след ветото на Гърция. Преговорите за членството на страната в НАТО и ЕС до момента са блокирани от Атина, която не приема името на Македония, тъй като това е названието на нейна северна провинция.

Споделяне

Още по темата

Още от България