Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България с всички шансове да се присъедини в банковия съюз и ERM II през юли 2019 г.

7 коментара
България с всички шансове да се присъедини в банковия съюз и ERM II през юли 2019 г.

Не е пресилено да се каже, че след вчерашното заседание на Еврогрупата[1], България премина в нов етап на своята интеграция в ЕС, сравним с решението за започване на преговори за присъединяване към съюза през 1999 г. След вчерашното заседание стана известно, че България започва процес на присъединяване към банковия съюз (т.нар. „тясно сътрудничество с ЕЦБ”), което официално трябва да се случи със заявление от българска страна до ЕЦБ. Очакването е този процес да отнеме около година и в края му страната едновременно да се присъедини и към банковия съюз, и към чакалнята за еврозоната, ERM II.

Преговорите до това положително решение не бяха никак леки, поне доколкото можеше да се съди от подхвърлените фрази и недомлъвки от премиера Борисов, министъра на финансите Горанов и председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Предвид това, че формални критерии и процедура за присъединяване към ERM II няма, то преговорите са непублични и в полето на тайната дипломация на най-високо ниво.

За да се присъедини към банковия съюзq България поема редица ангажименти, както е видно от официално изпратеното писмо от българските власти в края на юни до Еврогрупата, президента на ЕЦБ и заместник председателя на ЕК Валдис Домбровскис (който отговаря за еврото). Тези „предварителни условия”, които България трябва да изпълни в следващата около година, явно са договорени в рамките на непубличните преговори последните месеци.

Между другото, никоя друга страна-кандидат за членство в еврозоната до момента не е поемала ангажимент за изпълнение на предварителни условия за членство в ERM II, каквото България прави с това писмо и с неговото официализиране вчера. Трябва да се отбележи, обаче, че от времето на последните кандидатури за приемане на еврото (2004-2005 г.), ситуацията в еврозоната и цялостната ѝ архитектура се промениха значително, най-вече заради ефектите от кризата от 2008-2009 г. През 2004-2005 г. в еврозоната нямаше банков съюз, а в момента той вече функционира с два от трите си стълба – общ надзор над банките от страна на ЕЦБ и общ механизъм за преструктуриране (на проблемни банки). Очевидно тези промени в самата еврозона, както и институционалните слабости на България, са наложили този нов, много по-внимателен подход към допускане в чакалнята на еврозоната.

Договарянето на тези предварителни условия (известни също и като „пътна карта”) де факто цели да отговори на притесненията на тези страни членки на еврозоната, които имаха най-силни резерви към приемането на България. Не е тайна, че основните притеснения бяха и остават по линия на надзора над банковия сектор в страната. В един момент от преговорите това доведе и до поставянето на предварително условие към България за присъединяване към банковия съюз преди приемане в чакалнята на еврозоната. България до последно се противеше на това условие и заявяваше готовност да започне процес на присъединяване към банковия съюз веднага след като бъде допусната в чакалнята. В крайна сметка компромисното решение явно е било двата процеса да бъдат обвързани и присъединяването към банковия съюз и чакалнята да се случи едновременно – тогава и само тогава, когато България е готова за банковия съюз.

Освен ангажимента за засилване на банковия надзор чрез „тясно сътрудничество” с ЕЦБ и други мерки за банковия сектор, в списъка от ангажименти, които България поема, присъстват и следните точки:

1/ засилване на надзора над небанковия финансов сектор - пенсионни фондове и застрахователи - чрез няколко конкретни мерки (редовно докладване по план за действие, приемане на нови насоки за оценка на активите и пасивите и въвеждане на надзорна система, съобразена с риска);

2/ адресиране на слабостите в процедурата по несъстоятелност, включително и в съдебната ѝ фаза;

3/ засилване на правната рамка срещу прането на пари в унисон с последните европейски директиви в тази насока;

4/ подобряване на управлението на държавните предприятия.

Любопитно е, че в официалното съобщение на Еврогрупата след срещата присъства и още нещо, което не се вижда в писмото от Министерство на финансите и БНБ. Това е изричното споменаване на Механизма за сътрудничество и проверка в сферата на правосъдието, чрез който ЕК продължава да наблюдава България. Конкретно, съобщението на Еврогрупата завършва със следното:[2] ”Ние призоваваме българските власти да изпълнят напълно реформите, наблюдавани от Комисията по Механизма за сътрудничество и проверка в сферата на съдебната реформа и борбата с корупцията и организирана престъпност в България, в светлината на тяхното значение за стабилността и целостта на финансовата система”. Изглежда няма да се разминем и без по-дълбоки и убедителни промени в съдебната власт от тези, които до момента виждаме.

Споменава се, че и при влизането в ERM II страната ще поеме и нови ангажименти, т.е. този списък тепърва ще бъде допълван в процеса на присъединяване към самата еврозона.

В следващата около година българските власти ще трябва да свършат много. Отдавна страната не е имала такава висока цел, за която трябва да провежда сериозни реформи. Последната такава „котва” беше членството в ЕС, но оттогава външен натиск за по-дълбоки институционални промени не е имало. Ето че сега страната има златна възможност да си „оправи двора” или поне да започне да го прави, която в никакъв случай не трябва да се изпуска.

Времето е изключително малко и макар и да се споменава „около година”, изпълнението на условията не е обвързано с ясен краен срок. Едната година е пожелателна и това означава, че накрая на нея страната или ще се успее да убеди своите европейски партньори в готовността си, или ще бъде изхвърлена от центробежните сили в периферията на съюза. Своеобразен краен срок за изпълнението на всички условия и положително решение е изтичането на мандата на Европейската комисия следващата година (на 31 октомври) и избора на нова такава, както и изтичането на мандата на Марио Драги също в края на октомври 2019 г. Време няма и сега топката е в нашия двор – дали ще вкараме гол или ще изпаднем от първенството зависи само от нас.

[1] финансовите министри на страните от еврозоната; на заседанието на 12 юли, освен българските представители, присъстваха също така представители на Европейската централна банка и финансовия министър на Дания (предвид присъствието на Дания от години в чакалнята на еврозоната, ERM II)

[2] На английски официалният текст е следният: „We call on the Bulgarian authorities to thoroughly implement the reforms monitored by the Commission under the Cooperation and Verification Mechanism in the areas of judicial reform and the fight against corruption and organised crime in Bulgaria, in light of their importance for the stability and integrity of the financial system.”

* Текстът е част от редовния седмичен Преглед на стопанската политика на Института за пазарна икономика и е публикуван на сайта на института.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Васил Митов
  #7

  Дълго време не разбирах каква е разликата между влизането във еврозоната и сегашния валутен режим. И сега не знам дали всичко ми е ясно, но изглежда, че работата е такава. За да може да се поддържа стабилен курса на лева към еврото, трябва някой голям буфер да се задължи, че ще дава заеми на България, ако нашия валутен резерв стане недостатъчен. В момента този буфер е Международния валутен фонд. Ако влезем в еврозоната, този буфер ще бъде европейски. Изглежда, че за нас е изгодно да влезем в Еврозоната, защото заемите на МВФ са с много висока лихва.

 2. Лизи Гугуткова
  #6

  Дори и да получи зелена светлина за чакалнята, на България й предстои доста дълъг престой в ERM II. Последната държава, въвела еврото – Литва, изкара във валутния механизъм единадесет години, а преди нея Латвия чака девет. Не е пресилено да се предположи, че и България я очаква период от порядъка на десетилетие. Но целта си остава една – еврото, което ще донесе преки и косвени плюсове. Така например на събитието "България в еврозоната" ИПИ представи свой анализ, според който членството на страната във валутния съюз ще предостави достъп до 700-милиардния механизъм за стабилност – значителна фискална подкрепа при криза.

 3. Анонимент
  #5

  Андрешко от Банкя и милиционерския му антураж можеха да вкарат България в еврозоната още по времето на Дянков но както Тиквона и Искров са се разбрали не е трлябвало да се бърза за да може да се изтръскат няколко големи банки и техните вложители като КТБ след като далаверата с Южеп пАток се разсъхна. А сега ще ни държат в безтегловност докато не бъде извършена съдебната реформа - т.е. в панделата да влезнат такива като аверите на Гоци отктраднали 6 милиона еврофондове, Шиши който с майка си обра тотото и след това какво ли не още, доган - клавния мелиоратор с милиони хонорари и т.н. като се стигне до самия банкянски Андрешко - т.е. - Не се надявайте!

 4. Обектив
  #4
 5. Обектив
  #3

  В този свят на тотална несигурност Европейския Съюз е единственото спасително за България място. Нейното по-тясно интегриране в неговите структури е изключително полезно, защото има дисциплиниращ ефект за държавата ни и покачва доверието към нея на потенциалните й външни инвеститори. Затова желаем успех на това начинание !

 6. Пеликан
  #2

  Госпожо Николова, мислите ли че за 1 година българския инат ще се справи със съдебната реформа, която е най-важната част за влизането в т.н. "чакалня"? От 10 години насам нищо не е свършено по тази тема. Май във вашата прогноза не отчитате, че във всеки годишен доклад на ЕК се дърпат ушите не само на българското правителство, а и на целокупното инертно политическо общество.

 7. Преслав
  #1

  За ужас на "афтентичните" Ако Боко вкара България в Еврозоната, ликът му вече ще бъде рисуван на иконата редом до този на Костов.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.