България сама си спря раздути водни европроекти

България сама си спря раздути водни европроекти

България сама си спря 11 общински проекта за изграждане на водна инфраструктура, които са били одобрени от Министерството на околната среда и водите като управляващ орган на оперативната програма “Околна среда“ (ОПОС), но в Брюксел се изненадали, че те са от два до 10 пъти по-скъпи от аналогични проекти в страната и други европейски държави.

Спирането на изпълнението на проектите е станало по разпореждане на вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева, съобщи самата тя след заседание на комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка.

Представителят на дирекцията “Регионално развитие“ в ЕК Карстен Расмусен потвърди. че ЕК е поискала да се обосноват високите цени, които са били одобрени от МОСВ и част от плащанията по тези проекти явно е била поискана авансово. Зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев обаче беше “изненадан“ от новината.

При прегледа на 11-те проекта от ЕК е установено, че средната стойност на някои от тях е 3000 евро, както и един проект за 7000 евро инвестиции на човек от населението. За друга група средните разходи са били около 370 евро на човек, което е дори под средната стойност на подобни проекти в страните членки на ЕС. (около 500 евро на глава от населението). Според ЕК не е изяснено на какво се дължат тези различия, се казва в съобщение от пресслужбата на Плучгиева.

Вероятно някои от проектите не са се основавали на надеждни данни и в резултат на това са с нереалистични бюджети, допускат от Брюксел, но изискват от българските отговорни институции да обосноват заложените цифри.

ЕК е поискала на национално ниво да бъдат направени анализи, предприети мерки и представени обосновки за конкретните проекти. В противен случай тя би могла да предприеме действия, които биха имали негативни последствия за Оперативна програма "Околна среда" и инвестициите в сектора, се казва още в съобщението на Плугчиева.

За пръв път страната ни сама спира изпълнението на проекти, финансирани по оперативна програма. Стойността на 11-те проекта е около 100 млн. евро и е напълно възможно те да бъдат анулирани, ако се прецени, че действително са били раздути, каза Плугчиева.

Тя е назначила проверка от работна група между представители на екоминистерството, на засегнатите общини, чиито имена не бяха съобщени, на тяхното сдружение и на експерти от строителната камара.

Даденият от ЕК срок за изясняване на обстоятелствата около цените на тези проекти е 15 юли.

Възможно е обаче и редуциране на проектите в опити да бъдат спасени, допусна Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините. Според нея времето за нова оценка на проектите е достатъчно.

Преди около две седмици от ЕК започнаха проверка на водни проекти за близо 1 млрд. евро, които ековедомството одобрява по съкратена и опростена процедура.

Расмусен изрази пред журналистите и недоумението на Европейската комисия, че в момента МОСВ одобрява проекти на малки общини с жители от 2 хил. до 10 хил.души, които съгласно евроангажиментите на страната ни трябва да имат пречиствателни станции до 2014 г., а големите градове, които трябва да имат такива съоръжения до 2010 г., тепърва ще заявяват проекти.

По думите му чисто технологично големите общини нямат да имат време да изградят въпросните колектори, ако още се забави приемането и одобряването на техните проекти, а после и изграждането на съоръжението, което реално трябва да стане в следващата година и половина.

В същото време в парламента със съмнителен кворум бяха приети окончателно промените в Закона за водите, регламентиращи собствеността върху ВиК-инфраструктурата, които се правят също по настояване на Брюксел. ЕК поиска ясно да се разпише, че общините ще притежават водоснабдителбните и канализационните мрежи, за да могат да кандидатстват за еврофинансиране с водни проекти.

Парламентарното заседание започна с необходимия брой депутати в зала, но докато се гласуваха текстовете, по местата си останаха не повече от 60 народни представители. Така поредният важен законопорект бе приет без необходимото мнозинство, каквато между впрочем е практиката на това Народно събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес