България със Софи Маринова не успя да влезе във финала на Евровизия

БГНЕС

Софи Маринова не успя да класира България във финала на “Евровизия” в Баку. Песента ѝ “Любов без граници” не попадна сред първите десет на полуфинала, който беше късно вечерта в четвъртък в столицата на Азербайджан.

От втория полуфинал напред продължават песните на Литва, Босна и Херцеговина, Сърбия, Украйна, Швеция, Македония, Норвегия, Естония, Малта и Турция. Те бяха избрани за финалисти след зрителско телефонно гласуване и вот на международно жури от музиканти. По първоначални данни над 150 милиона зрители са наблюдавали прякото предаване от Баку.

За нашата страна това беше осми опит в конкурса "Евровизия". До заключителната му част са стигали единствено Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи, които през 2007 година заеха петото място с песента "Вода".

Софи Маринова беше сред малцината изпълнители във втория полуфинал, които заложиха да бъдат сами на огромната и супер модерна сцена на Кристалната зала в Баку. Освен нея това направиха Босна и Херцеговина и Литва, които обаче продължиха напред в конкурса.

"Малко съм тъжна, защото не споменаха нашата България и не отидохме на финал. Честно казано аз въобще не мога да повярвам и мисля, че сънувам, че не казаха България, защото целият екип се постарахме. И като облекло, и като визия. Да не говорим, че и аз дадох всичко от себе си и изпях песента с много любов, с усмивка. Не знам защо така се получи. Но просто трябва да се усмихваме, животът продължава, животът е хубав. Догодина пак ще се явявам, защото тръпката наистина е много голяма и искам пак да изживявам такива моменти. Това ме зарежда и ме прави да се чувствам жива", каза след състезанието Софи Маринова по БНТ.

Софи Маринова обясни, че е предпочела да бъде сама на сцената, защото  много нейни фенове, приятели и роднини са и казвали, че стои добре и зарежда публиката.

Изпълнителят от Литва Саша Сон беше обявен за първия финалист късно вечерта. Той впечатли с изпълнението си на песента "Любов".

Сред другите ефектни представления беше това на 32-годишната Гайтана, която е родена в Киев, но е от африкански произход. Песента ѝ "Be My Guest" е създадена от самата нея и е посветена на предстоящото Европейско първенство по футбол, което ще се проведе в Украйна и Полша. Гайтана умело успя да заобиколи регламента на "Евровизия", според който на сцената не може да има повече от шестима души. Украинката беше разположила четири видеостеникато декор за танцьорите си, които се прожектираха кадри с много хора, които танцуват в ритъма на песента ѝ.

Впечатляващо беше и изпълнението на 28-годишната Лорийн от Швеция. Шведката с берберски корени заложи на екзотиката в изпълнението и хореографията и трябва да признаем, че беше направено доста добре. Не случайно едни от най-престижните букмейкърски къщи в света прогнозират, че нейната песен “Еуфория” е възможно да спечели "Евровизия".

Финалът на "Евровизия", в който ще участват 26 държави, e в събота. Тогава освен 20-те песни, избрани от полуфиналите, зрителите на конкурса за първи път ще чуят и тези на Германия, Франция, Великобритания, Италия, Испания и Азербайджан, които се класират по право.

От първия полуфинал, коийто беше във вторник, за финала се калсираха песните на Румъния, Молдова, Исландия, Унгария, Дания, Албания, Кипър, Гърция, Ирландия и Русия. "Бурановските баби" са безспорния хит на тазгодишната "Евровизия" в Баку. Възрастните жителки на Удмуртия атакуват музикалния фестивал с уникално фолклорно изпълнение.

Споделяне

Още по темата

Още от

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?